Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα στην Ιταλία!



Ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα αρνήθηκε να ορκίσει την κυβέρνηση Λέγκα-Κινήματος των 5 Αστέρων, η οποία είχε προκύψει από τις πρόσφατες εκλογές με μεγάλη πλειοψηφία. Υλοποιώντας ουσιαστικά εντολές των Βρυξελλών και της νεοφιλελεύθερης ευρω-χούντας, αρνήθηκε να ορκίσει την κυβέρνηση επειδή έκρινε ότι ο προτεινόμενος υπουργός Οικονομικών είναι εχθρικός προς το ευρώ και θα δημιουργούσε αρνητικό κλίμα για την Ιταλία στις «αγορές»! Έτσι, όχι μονάχα τσαλαπάτησε την εκφρασμένη βούληση του ιταλικού λαού, αλλά διεκδίκησε το δικαίωμα να ερμηνεύει ο ίδιος το κυβερνητικό πρόγραμμα (!). Και σαν να μην έφταναν αυτά, έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε άνθρωπο του ΔΝΤ, φανατικό οπαδό της σκληρής λιτότητας!

Οι πιο μαύρες, αντιδραστικές δυνάμεις του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού, της «διεθνούς» των τραπεζιτών και του χρηματοπιστωτικού παρασιτισμού προκαλούν ευθέως τους ευρωπαϊκούς λαούς. Καταργούν Συντάγματα, καταργούν κάθε έννοια λαϊκής κυριαρχίας! Αυτό που μας λένε ουσιαστικά είναι ότι όποιος αμφισβητήσει με οποιονδήποτε τρόπο τους ευρω-μονόδρομους και το δικαίωμα των «αγορών» να αποφασίζουν για λογαριασμό μας μπορεί να βρει απέναντί του ακόμα και τα τανκς!
Στην πραγματικότητα, βέβαια, το μαύρο αυτό μέτωπο είναι πιο αδύναμο από ποτέ. Τεκτονικές αλλαγές έχουν ξεκινήσει μέσα στον παγκόσμιο καπιταλισμό (βλ. εκλογή Τραμπ, Brexit κ.λπ.), οι οποίες, σε συνδυασμό με την ογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια λόγω της πρωτοφανούς ανισότητας και ανασφάλειας στην πάλαι ποτέ ανεπτυγμένη Ευρωπη, θα οδηγήσουν σίγουρα τον νεοφιλελευθερισμό και σε νέες εκλογικές, πολιτικές και κάθε είδους ήττες.
Η εργατική τάξη, η συνειδητή πρωτοπορία της, η πραγματική αριστερά, η αριστερά της αδιάλλακτης ταξικής πάλης, πρέπει να αφυπνιστούν από τα ιταλικά γεγονότα! Να καταγγείλουμε ξεκάθαρα το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα στην Ιταλία, που δεν διαφέρει σε τίποτα από αυτό που έγινε στη χώρα μας με τον Παπαδήμο τον Νοέμβριο του 2011. Εκμεταλλευόμενοι τη διάσπαση του αστικού στρατοπέδου παγκοσμίως, να προετοιμαστούμε για αποφασιστικούς ταξικούς αγώνες, για να πάρουμε πίσω όλες τις κατακτήσεις μας και να ξανακάνουμε επίκαιρη τη σοσιαλιστική προοπτική!

Η Διοίκηση της Κομμουνιστικής-Τροτσκιστικής Ένωσης (4η Διεθνής)


28.5.2018