Κυριακή 13 Μαΐου 2018

Σύννεφα νέας ύφεσης στην Ευρώπη


Το 2017 η ευρωζώνη σημείωσε αύξηση του ΑΕΠ 2,3%, τη μεγαλύτερη μετά από μια δεκαετία. Οι καπιταλιστές και οι πολιτικοί τους υπηρέτες έσπευσαν να πανηγυρίσουν για τη «δικαίωση» της πολιτικής που ακολούθησαν για την αντιμετώπιση της μεγάλης κρίσης που είχε ξεκινήσει το 2008. Στην πραγματικότητα, βέβαια, η πολιτική αυτή δεν ήταν άλλη από το αδίστακτο φόρτωμα των βαρών της κρίσης στην εργατική τάξη και τα μικροαστικά στρώματα. Όσο για τη φοβερή και τρομερή
«ανάκαμψη», αυτή ήταν λίγο… οφθαλμαπάτη, αφού δεν περιελάμβανε πραγματική επέκταση των παραγωγικών δραστηριοτήτων, αύξηση των θέσεων πλήρους εργασίας και των μισθών.
Σαν να μην έφταναν όλ’ αυτά, τα τελευταία στοιχεία υποδεικνύουν ότι η ευρωζώνη μάλλον θα πρέπει να ετοιμάζεται για… νέα ύφεση. Τα στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου του 2018 κρίνονται ανησυχητικά, ο λεγόμενος «δείκτης εμπιστοσύνης» πέφτει, ενώ στη βασικότερη χώρα της Ε.Ε., τη Γερμανία, η βιομηχανική παραγωγή και οι εξαγωγές κινούνται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2015. Ακόμα, η πολιτική της «ποσοτικής χαλάρωσης» εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει φτάσει στα όριά της. Και το σημαντικότερο, η Αμερική χτυπάει διπλά την Ευρώπη, και με τα προστατευτικά μέτρα της και με τη συνέχιση της πολιτικής του φθηνού δολαρίου.

Π.Δ.