Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2019


1 Νοεμβρίου: Οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας (πρώην ΤΕΙ) έκαναν 24ωρη απεργία για τα δεδουλευμένα τους και τη συλλογική σύμβαση εργασίας τους.

● Οι εργαζόμενοι στο αντικαρκινικό νοσοκομείο του «Αγίου Σάββα» στην Αθήνα έκαναν 3ωρη στάση εργασίας ενάντια στην απόλυση έξι επικουρικών γιατρών.

4 Νοεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) προχώρησαν σε 4ωρη στάση εργασίας ενάντια στο νομοσχέδιο που καταργεί το αυτοδιοίκητο του οργανισμού και αλλάζει πλήρως τη φιλοσοφία της λειτουργίας του. Στις 6 του μήνα προχώρησαν σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στο κεντρικό κτίριο στην Αθήνα. Δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στην απαξίωση και συκοφάντηση του έργου τους στην οποία επιδίδεται ο νέος υπουργός Υγείας.


6 Νοεμβρίου: Οι 5.066 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στις δασικές υπηρεσίες έκαναν 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Περιβάλλοντος στην Αθήνα για τη 12μηνη παράταση των συμβάσεών τους. Στις 20/11 επανέλαβαν την ίδια κινητοποίηση, με συγκέντρωση αυτή τη φορά στο υπουργείο Εργασίας.

Απ’ το μεσημέρι της 6/11 οι εργάτες του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα Φθιώτιδας έκαναν τριήμερη απεργία, διαμαρτυρόμενοι για τον θάνατο 55χρονου συναδέλφου τους σε εργατικό ατύχημα. Ήταν ένα ακόμη τέτοιο περιστατικό το τελευταίο διάστημα, που δείχνει την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στο εργοστάσιο. Οι εργάτες απαίτησαν εδώ και τώρα μέτρα προστασίας και το σταμάτημα της εποχικής-εργολαβικής εργασίας με μόνιμες προσλήψεις.

7 Νοεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές υγείας και τα ιδρύματα πρόνοιας έκαναν 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στην Αθήνα, με κύριο αίτημα να μη μεταφερθεί το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων απ’ τη Γλυφάδα, καθώς αυτό θα σημάνει την ουσιαστική διάλυσή του.

● Οι εργαζόμενοι του Θριάσιου νοσοκομείου στην Ελευσίνα έκαναν 2ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου, με αίτημα την άμεση πρόσληψη 13 γιατρών που αντιστοιχούν στο νοσοκομείο από τους 208 των οποίων ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή η πρόσληψη στα δημόσια νοσοκομεία. Συνέχισαν με 3ωρη στάση εργασίας στις 14/11 και συγκέντρωση στην τοπική διεύθυνση υγείας και στις 21/11 με δίωρη στάση εργασίας και  συγκέντρωση στο ίδιο σημείο.

14 Νοεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο ΚΑΤ στην Κηφισιά έκαναν 3ωρη στάση εργασίας με συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου, απαιτώντας προσλήψεις για την αντιμετώπιση των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού που υπάρχουν στο ορθοπεδικό νοσοκομείο.
18 Νοεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στην τηλεπικοινωνιακή εταιρεία WIND έκαναν 24ωρη απεργία για την επαναπρόσληψη απολυμένου συναδέλφου τους.

23 Νοεμβρίου: Οι εκπαιδευτικοί, αδιόριστοι, αναπληρωτές και μόνιμοι, διαδήλωσαν στην Αθήνα ενάντια στις ελλείψεις στα σχολεία, την ελαστική εργασία και την ανεργία. Στις 29/11 έγινε δίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας από συλλόγους εκπαιδευτικών για τα ίδια θέματα.

27 Νοεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας κατέβηκαν για μια ακόμα φορά σε 24ωρη απεργία στην περιφέρεια και σε 8ωρη στάση εργασίας στην Αττική, ενάντια στη συνεχιζόμενη πολιτική λιτότητας που διαλύει τη δημόσια υγεία, με ολέθριες συνέπειες για τη ζωή και την υγεία των λαϊκών στρωμάτων. Έγιναν συγκεντρώσεις σε πολλές μεγάλες πόλεις.

29 Νοεμβρίου: Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν οι εργαζόμενοι με καθεστώς ενοικίασης της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος με αίτημα να μην απολυθούν και να σταματήσει το σύγχρονο αυτό δουλεμπόριο.

Σ. Κρόκος