Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ: ΣΕ ΠΛΗΡΕΣ ΑΔΙΕΞΟΔΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Ευρωπαϊκή Ένωση, Ερντογάν αλλά και τμήματα της εγχώριας
 άρχουσας τάξης εξυπηρετούνται μια χαρά από το φόρτωμα του 
μεταναστευτικού προβλήματος στις πλάτες του ελληνικού λαού

Η εισροή οικονομικών μεταναστών και προσφύγων από τα παράλια της Μικράς Ασίας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος κ.λπ.) αυξήθηκε σημαντικά το τελευταίο διάστημα. Η εξέλιξη αυτή αποκαλύπτει τον άγριο καιροσκοπισμό και την υποκρισία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και όλου του συστήματος που τη στηρίζει. Γιατί προεκλογικά είχαν εκμεταλλευτεί αδίστακτα την κατάσταση, απευθυνόμενοι στα πιο συντηρητικά ένστικτα της κοινωνίας, ότι δήθεν οι εισροές ήταν αποτέλεσμα της «αριστερής» πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ.
Ενώ όλοι οι σκεπτόμενοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η αξιοποίηση της μετανάστευσης είναι βασική πολιτική της αστικής τάξης τα τελευταία 30 χρόνια. Και την έχουν υπηρετήσει και όλες οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας.
Η κυβέρνηση αποδείχτηκε ότι δεν είχε κανέναν σχεδιασμό για το ζήτημα. Η «αποφόρτιση» των νησιών ελάχιστα έχει προχωρήσει, και τώρα μιλάνε για νέο, κλειστό hot spot στη Λέσβο. Η μεταφορά των εισερχομένων στην ηπειρωτική χώρα δεν γίνεται με κάποια προοπτική. Η δημιουργία κέντρων κράτησης (στρατοπέδων στην ουσία) σε διάφορες περιοχές έχει δώσει την ευκαιρία σε ακροδεξιά στοιχεία να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση. Δεν είναι όμως χωρίς εξήγηση η ανησυχία που εκδηλώνουν οι τοπικές κοινωνίες. Δεν υπάρχει καμία κρατική εγγύηση για τη διαχείριση αυτών των ανθρώπων, για το πού θα καταλήξουν, όπως και για την ασφάλεια στην κάθε περιοχή.
Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα του γενικότερου αδιεξόδου της αστικής πολιτικής στο συγκεκριμένο ζήτημα. Δυνατότητα ενσωμάτωσης αυτών των μαζών στην ελληνική κοινωνία αντικειμενικά δεν υπάρχει. Και λόγω του πολιτιστικού χάσματος με τους ασιατικούς-αφρικανικούς πληθυσμούς και λόγω του ότι υπάρχει ήδη αρκετή ανεργία και φτώχεια στον εγχώριο πληθυσμό. Μια οργανωμένη ενσωμάτωση όμως ουσιαστικά δεν τη θέλει και η ίδια η αστική τάξη. Θέλει να εκμεταλλεύεται αυτές τις μάζες ανεξέλεγκτα, πατώντας πάνω στην καθυστερημένη κοινωνική και πολιτική τους συνείδηση και σε ένα καθεστώς πλήρους καπιταλιστικής ασυδοσίας. Και δεν τη θέλει και λόγω των ισχυρών συμφερόντων που έχουν δημιουργηθεί γύρω απ’ αυτή την κατάσταση (Μη Κυβερνητικές Oργανώσεις, δίκτυα διακίνησης, προμηθευτές υλικών hot spots κ.λπ.).
Οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση, Ελλάδα και Τουρκία εξυπηρετούν κατ’ αρχάς τον δυτικοευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό, γιατί απαλλάσσεται απ’ το πρόβλημα υποδοχής αυτών των μαζών και ταυτόχρονα μετατρέπει την Ελλάδα και τον λαό της σε παρία, πλήρως υποταγμένο και εκβιαζόμενο από τη χρηματιστική ολιγαρχία. Εξυπηρετούν και τον Ερντογάν, γιατί προωθεί τα μεγαλοϊδεατικά του σχέδια για δημιουργία ισχυρών ισλαμικών πληθυσμών μέσα στην Ευρώπη. Στην ουσία, οι συμφωνίες τον έχουν καταστήσει ρυθμιστή της κατάστασης.
Η θέση μας για το ζήτημα καθορίζεται από τα ιστορικά συμφέροντα του ελληνικού λαού καθώς και την προοπτική της εγχώριας ταξικής πάλης και κατ’ επέκταση της διεθνούς.
Κατ’ αρχήν ζητάμε τον διαχωρισμό των εισερχομένων σε πραγματικούς πρόσφυγες πολέμου ή πολιτικών διώξεων και σε οικονομικούς μετανάστες. Οι διάφοροι αστικοί μηχανισμοί σκόπιμα συγχύζουν τις δύο κατηγορίες για να συγκαλυφτεί η οικονομική μετανάστευση. Οι πρόσφυγες πολέμου ή πολιτικών διώξεων προστατεύονται από ειδικό καθεστώς και διατηρούν αυτή την ιδιότητα, ώστε να καταστεί δυνατή η επιστροφή στην πατρίδα τους. Η μαζική εισροή οικονομικών μεταναστών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη έχει οδυνηρές συνέπειες για την ντόπια εργατική τάξη (σπάσιμο μεροκαμάτων και εργασιακών δικαιωμάτων, ανεργία). Και οι προοπτικές των μεταναστών όμως αντικειμενικά θα χειροτερεύουν συνέχεια όσο αυξάνεται ο αριθμός τους. Γι’ αυτό το εργατικό κίνημα της Ευρώπης θα πρέπει να καθορίσει ένα όριο για το πόσους μετανάστες μπορεί να δεχτεί κάθε χώρα. Από εκεί και πέρα, οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να μείνουν στις χώρες τους και να παλέψουν εκεί για καλύτερες συνθήκες ζωής. Καταγγέλουμε όλες τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί γιατί μετατρέπουν την Ελλάδα σε «αποθήκη ψυχών». Πολεμάμε την αστική πολιτική της δημιουργίας και εκμετάλλευσης μεταναστευτικών ροών, τον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό και τη σύγχρονη αποικιοκρατία που εξαθλιώνει τους λαούς. Υπερασπιζόμαστε τις ιστορικές κατακτήσεις της ελληνικής και ευρωπαϊκής εργατικής τάξης.

Σ. Κρόκος