Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020

Όχι στην εγκατάλειψη του Γηροκομείου



Λάβαμε το σχετικό ψήφισμα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Αμπελοκήπων και δημοσιεύουμε το μεγαλύτερο μέρος του

Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία και αγανάκτησή μας για την κατάσταση που υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια στο Γηροκομείο Αθηνών, αφού:
α) Από τις 9 πτέρυγες λειτουργούν μόνο 2.
β) Σήμερα φιλοξενούνται περίπου 130 ηλικιωμένοι, ενώ πριν 14 χρόνια ήταν περίπου 450.
γ) Σήμερα υπάρχουν περίπου 100 εργαζόμενοι, ενώ πριν 14 χρόνια εργάζονταν περίπου 350.
δ) Τα χρέη του Γηροκομείου ανέρχονται συνολικά σε πάνω από 45 εκατομμύρια, παρά τα 900 περίπου ακίνητα που έχει στην κατοχή του.
ε) Καρκινοβατεί η διαδικασία εκλογής αιρετής διοίκησης (η τελευταία εκλέχτηκε το 2012). Οι προσωρινές διοικήσεις αλλάζουν συνεχώς μέσα από ατέρμονες δικαστικές διαδικασίες.

Δυστυχώς, όλα δείχνουν ότι το Γηροκομείο Αθηνών, που λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1864 (ούτε την περίοδο της Κατοχής δεν ανέστειλε τη λειτουργία του), οδηγείται στην πλήρη απαξίωση και πιθανόν κατάργηση, προξενώντας σε φτωχούς ηλικιωμένους τραγικά αδιέξοδα.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, απαιτούμε από όλους τους αρμόδιους (κυβέρνηση, περιφέρεια, δήμο Αθηναίων) να πάρουν άμεσα μέτρα, ώστε:
1) Να επαναλειτουργήσουν όσα κτίρια έκλεισαν, ώστε να δεχθούν υπερήλικες που έχουν ανάγκη περίθαλψης και στέγασης. Η συνολική δυναμικότητα όλων των κτιρίων είναι περίπου για 700 ηλικιωμένους.
2) Να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι εργαζόμενοι και να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα στο προσωπικό.
3) Να επαναλειτουργήσουν τα μαγειρεία. Τα μαγειρεία, με τη μεγάλη δυναμικότητά τους (5.000 μερίδες ημερησίως), θα μπορούσαν να βοηθήσουν και τον δήμο Αθηναίων να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της σίτισης των αστέγων και των οικονομικά ανήμπορων συνανθρώπων μας.
4) Να κηρυχθεί όλο το κτιριακό συγκρότημα διατηρητέο για τη μεγάλη αρχιτεκτονική και ιστορική του αξία.
5) Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες της δικαιοσύνης. Έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για απιστία και υπεξαίρεση κατά τριών μελών του προηγούμενου αιρετού ΔΣ.
6) Να προκηρυχθούν επιτέλους εκλογές για αιρετή διοίκηση. Ο δήμος Αθηναίων να παρέμβει άμεσα προτείνοντας νέο προσωρινό ΔΣ με συναίνεση διαπαραταξιακή.
7) Να ισχυροποιηθεί άμεσα το νομικό πλαίσιο ώστε να διευκολύνονται οι έλεγχοι και οι παρεμβάσεις των αρμόδιων φορέων σε περίπτωση κακοδιαχείρισης.
8) Να περάσει εξ ολοκλήρου το Γηροκομείο στον έλεγχο και την ευθύνη του κράτους.
Η πρόνοια για την τρίτη ηλικία δεν πρέπει να αφήνεται ούτε στα διάφορα σωματεία ούτε στα χέρια ιδιωτών και φιλάνθρωπων. Είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να προσφέρεται δωρεάν σε όλους όσοι τη χρειάζονται.