Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020

Μήνυμα αγώνα από τη φοιτητική νεολαία


Από την πρόσφατη φοιτητική διαδήλωση στη σύνοδο των 
πρυτάνεων, που χτυπήθηκε άγρια από την αστυνομία
Οι φοιτητές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους για την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστήμιου, των πτυχίων τους και των δικαιωμάτων τους. Με επαναλαμβανόμενες καταλήψεις των σχολών τους, που αποφασίζονται από μαζικές συνελεύσεις, και δυναμικές πορείες στο κέντρο της Αθήνας, δίνουν μαχητική απάντηση στα αντι-εκπαιδευτικά σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Στα σχέδια του υπουργείου Παιδείας περιλαμβάνονται μια σειρά από μέτρα για την αξιολόγηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων –και τη σύνδεσή της ακόμα και με την κρατική χρηματοδότηση–, για την προώθηση της ιδιωτικοποίησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, για διαγραφές φοιτητών, μείωση εισακτέων, συγχωνεύσεις-κλεισίματα τμημάτων κ.ά.
Στη δημοσιότητα όμως έρχονται και άλλες αντιδραστικές επιδιώξεις, με πιο χαρακτηριστική την προώθηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις γενικές συνελεύσεις, πράγμα που σημαίνει ουσιαστικά την κατάργησή τους! Δηλαδή, προετοιμάζουν το έδαφος ώστε η κύρια μορφή έκφρασης των φοιτητών και λήψης αποφάσεων να αντικατασταθεί με την ηλεκτρονική ψηφοφορία από τον καναπέ! Μιλάμε για πλήρη αφοπλισμό του φοιτητικού κινήματος. Δεν είναι τυχαίο ότι παρόμοιο μέτρο έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση και για την κήρυξη απεργίας από τα εργατικά σωματεία.
Μπροστά στις δίκαιες και διογκούμενες αντιδράσεις των φοιτητών, η κυβέρνηση απαντά με τον μόνο τρόπο που ξέρει: την καταστολή. Η πρωτόγνωρη εικόνα με τα ΜΑΤ μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο (ΑΣΟΕΕ) απέναντι σε φοιτητές που το μόνο που ήθελαν ήταν ανοιχτή τη σχολή τους για να κάνουν την προγραμματισμένη τους συνέλευση, είναι μια εικόνα που αποδεικνύει περίτρανα το αποκρουστικό πρόσωπο της νέας πολιτικής ηγεσίας. Πρόσωπο που επιβεβαιώθηκε και στη σύνοδο των πρυτάνεων στο Καβούρι, όπου τα ΜΑΤ δεν δίστασαν να ξυλοκοπήσουν τους φοιτητές που διαδήλωναν, με αποτέλεσμα τέσσερις από αυτούς να καταλήξουν στο νοσοκομείο. Η ίδια η υπουργός –υπουργός Παιδείας (!) για να μην ξεχνιόμαστε– δήλωσε πρόσφατα ότι οι καταλήψεις των σχολών αποτελούν έκνομες ενέργειες και πρέπει να αντιμετωπιστούν από την αστυνομία!
Αυτές οι κινήσεις της κυβέρνησης, όμως, δείχνουν και κάτι άλλο: τον φόβο της απέναντι στη φοιτητική νεολαία που τολμά να αγωνίζεται. Γι’ αυτό και οι φοιτητές το μόνο που έχουν να κάνουν είναι κλιμακώσουν άμεσα τις κινητοποιήσεις τους με συνεχείς διαδηλώσεις και καταλήψεις διαρκείας σε όλες τις σχολές. Αυτή είναι η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνουν οι κυβερνώντες.

Μ. Σάκος