Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ


Λατινική Αμερική: Συνεχίζεται ο λαϊκός και εργατικός ξεσηκωμός σε μια σειρά χώρες της Λατινικής Αμερικής, ενώ η αντίδραση ανασυντάσσεται, μη διστάζοντας να καταφύγει σε πραξικοπήματα (Βολιβία) ή στην πιο βάρβαρη καταστολή (Χιλή). Στη Χιλή, εκατομμύρια εργαζόμενοι συμμετείχαν στις γενικές απεργίες της 12ης και 26ης Νοεμβρίου, ενώ συνεχίζονται σε καθημερινή βάση οι διαδηλώσεις και οι σκληρές συγκρούσεις με την αστυνομία στο Σαντιάγο και αρκετές ακόμα πόλεις. Μεταλλεργάτες, οικοδόμοι, εκπαιδευτικοί, λιμενεργάτες, εργαζόμενοι στην υγεία και πολλοί άλλοι κλάδοι συντονίζουν τις κινητοποιήσεις τους και διευρύνουν τα αιτήματά τους. Παράλληλα, κλιμακώνεται η κατακραυγή για τους ακρωτηριασμούς διαδηλωτών από πλαστικές σφαίρες, αλλά και τους βιασμούς, δολοφονίες και «εξαφανίσεις» που διαπράττουν οι δυνάμεις καταστολής.
Στο προσκήνιο περνάει η Κολομβία, όπου στις 21 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε γενική απεργία, με τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στην πρόσφατη ιστορία της χώρας. Τα εργατικά συνδικάτα και το πλατύ λαϊκό κίνημα αντιτίθενται στο νεοφιλελεύθερο «πακετάσο», που διαλύει τις εργασιακές σχέσεις, φορτώνει τους φόρους στους φτωχούς και προωθεί γενικευμένες ιδιωτικοποιήσεις. Τις αμέσως επόμενες μέρες κλιμακώθηκαν οι συγκρούσεις με την αστυνομία, ενώ έχουμε ήδη 4 δολοφονημένους. Η κυβέρνηση ελίσσεται με τη διοργάνωση «πανεθνικού διαλόγου», ενώ οι λαϊκές κινητοποιήσεις θέτουν και το θέμα των συνεχιζόμενων δολοφονιών αριστερών αγωνιστών (μετά την «ειρηνευτική» συμφωνία με το αντάρτικο κίνημα FARC).

ΗΠΑ: Με ξεκάθαρη νίκη έληξε ο μεγάλος απεργιακός αγώνας των 32.000 εκπαιδευτικών του Σικάγου, που είχε ξεκινήσει στις 17 Οκτωβρίου. Στις 4 Νοεμβρίου οι δάσκαλοι και καθηγητές επέστρεψαν στις αίθουσες έχοντας επιτύχει μια συμφωνία με τις τοπικές αρχές που ικανοποιεί τα βασικότερα αιτήματά τους: 16% αύξηση στις αποδοχές τους, προσλήψεις κοινωνικών λειτουργών και νοσηλευτών στα σχολεία, στήριξη της ειδικής αγωγής και μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη. Οι νίκες των απανωτών εκπαιδευτικών απεργιακών κινητοποιήσεων σε μια σειρά πολιτείες, σε συνδυασμό με την πρόσφατη μεγάλη απεργία στη General Motors, καταδεικνύουν την ελπιδοφόρο άνοδο του οργανωμένου εργατικού κινήματος στις ΗΠΑ.

Κροατία: Για μια ακόμη φορά διαδήλωσαν στο κέντρο της πρωτεύουσας Ζάγκρεμπ στις 25 Νοεμβρίου οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις για πολλές εβδομάδες, διεκδικώντας αυξήσεις.

Ολλανδία: Απεργία σε εθνικό επίπεδο πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στην υγεία στις 20 Νοεμβρίου, διεκδικώντας αυξήσεις και προσλήψεις προσωπικού.

Από τη Σύνταξη