Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2020

1 Ιουνίου: Οι εκπαιδευτικοί δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης κατέβηκαν για μία ακόμα φορά σε κινητοποίηση ενάντια στο αντιεκπαιδευτικό έκτρωμα του υπουργείου Παιδείας. Έγιναν πορείες σε πολλές πόλεις της χώρας. Στις 9 του μήνα κατέβηκαν σε 24ωρη πανελλαδική απεργία, στις 10 του μήνα σε απογευματινές κινητοποιήσεις και στις 11 του μήνα, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, σε στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από τη Βουλή.

● Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, στο πλαίσιο του αγώνα τους ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για διάλυση της επιχείρησης, κατέλαβαν το κτίριο της Περιφέρειας Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία. Σις 13 του μήνα πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στην Αθήνα, στην πλατεία Συντάγματος.

 

3 Ιουνίου: Οι εργαζόμενοι στον χώρο της τέχνης έκαναν νέα κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας, διεκδικώντας άμεση και ουσιαστική ενίσχυση στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων για την επιδημία.

 

4 Ιουνίου: Οι εργαζόμενοι σε πολλά νοσοκομεία της χώρας προχώρησαν σε τρίωρες στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις στους χώρους δουλειάς, με κύριο αίτημα τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζόμενων στα νοσοκομεία. Στις 16 του μήνα έγινε 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλη τη δημόσια υγεία με κύρια αιτήματα: καμία απόλυση επικουρικού γιατρού, προσλήψεις για τα τεράστια κενά των νοσοκομείων, αύξηση των δαπανών για τη δημόσια υγεία. Έγιναν συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας.

● Οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό-τουρισμό πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας στις 4 και 10 του μήνα.

 

8 Ιουνίου: Στο εργοστάσιο τροφίμων «ΗΠΕΙΡΟΣ» στην Άρτα, 29χρονος ηλεκτρολόγος εργάτης έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία. Οι συνάδελφοί του πραγματοποίησαν τρίωρη στάση εργασίας και απαιτούν πλήρη διαλεύκανση των αιτιών του δυστυχήματος και μέτρα υγιεινής και ασφάλειας απ’ την εργοδοσία.

 

9 Ιουνίου: Σε 24ωρη απεργία και πορεία στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας στον Πειραιά κατέβηκαν οι μεταλλεργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης για τον θάνατο 35χρονου εργάτη κατά τη διάρκεια επισκευής πλοίου (ηλεκτροσυγκόλληση) στη ράδα του λιμανιού. Κατήγγειλαν την έλλειψη μέτρων ασφάλειας στο συγκεκριμένο συνεργείο, όπως και τη γενικότερη κατάσταση σχετικά με το ζήτημα αυτό, που αποτελεί μόνιμο κίνδυνο για τη ζωή των μεταλλεργατών.

 

15 Ιουνίου: Σε δίωρη στάση εργασίας κατέβηκαν οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία τροφίμων TASTY FOODS ενάντια στην απόλυση συναδέλφου τους για συνδικαλιστικούς λόγους. Πραγματοποίησαν τριήμερη απεργία απ’ τις 17/6. Η απόλυση τελικά ανακλήθηκε απ’ την εργοδοσία.

 

18 Ιουνίου: Σε πολλά εργοτάξια της Αττικής οι οικοδόμοι έκαναν τρίωρες στάσεις εργασίας για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας τους. Οι στάσεις επαναλήφθηκαν και μία εβδομάδα αργότερα, στις 25/6.

 

23 Ιουνίου: Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Σερρών έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του νοσοκομείου για τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό.

● Οι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έκαναν τρίωρη στάση εργασίας ενάντια στην εφαρμογή των νέων ωρολόγιων προγραμμάτων, που στερούν ώρες διδασκαλίας και κατά συνέπεια και θέσεις εργασίας από τους καθηγητές Κοινωνιολογίας, Οικιακής Οικονομίας και καλλιτεχνικών μαθημάτων. Έγινε συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας, στην οποία συμμετείχαν και εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στις 25/6 έγινε συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

 

24 Ιουνίου: Οι συμβασιούχοι καθαρίστριες του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» στην Αθήνα έκαναν συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας για την ανανέωση των συμβάσεών τους.

Την ίδια ημέρα έκαναν τρίωρη στάση εργασίας οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας για την ένταξή τους στο καθεστώς των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ). Έγινε συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.

● Οι εργαζόμενοι στους δήμους έκαναν τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στην Αθήνα ενάντια στο κόψιμο πολλών ειδικοτήτων απ’ το καθεστώς των ΒΑΕ. Η κινητοποίηση επαναλήφθηκε στις 30 του μήνα.

 

25 Ιουνίου: Οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενάντια στην εξαγγελθείσα ιδιωτικοποίηση της συντήρησης του δικτύου της ΕΥΔΑΠ.

● Οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδας (ΟΣΕ) έκαναν 4ωρη στάση εργασίας, με συγκέντρωση στα γραφεία του ΟΣΕ, ενάντια στην απόλυση 120 εργαζομένων της σχολής μαθητείας.

● Οι εργαζόμενοι του νομού Ξάνθης πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης διαμαρτυρόμενοι για το 5ο θανατηφόρο ατύχημα μέσα σε λίγους μήνες, στις 19/6, που στοίχισε την ζωή ενός ακόμα συναδέλφου τους.

● Οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό-τουρισμό στην Αττική έκαναν τετράωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας για τη συνεχιζόμενη επιδείνωση των εργασιακών τους σχέσεων. Έγιναν παρόμοιες συγκεντρώσεις σε Χανιά, Ηράκλειο, Κέρκυρα, Ρόδο και Λασίθι.


30 Ιουνίου: Οι εργάτες του λιθογραφείου «ΑΦΟΙ ΒΛΑΧΟΥ» προχώρησαν σε 4ωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια ενάντια στις δικαστικές διώξεις εκπροσώπων των σωματείων τους για συνδικαλιστικούς λόγους.

24ωρη απεργία και συγκέντρωση στον Πύργο Αθηνών έκαναν οι εργαζόμενοι της εταιρείας τηλεπικοινωνίας LG CNS ενάντια στις απολύσεις πέντε συναδέλφων τους.

● Οι εργαζόμενοι της εταιρείας ιχθυοκαλλιέργειας «ΝΗΡΕΥΣ ΑΕ» στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας έκαναν 24ωρη απεργία, με συγκέντρωση στο συσκευαστήριο της εταιρείας, ενάντια στις απολύσεις 32 συναδέλφων τους.

● Οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία έκαναν τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας ενάντια στις απολύσεις 13 συμβασιούχων συναδέλφων τους.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών έκαναν οι εργαζόμενοι της εταιρείας «Newrest Hellas» στο αεροδρόμιο Αθηνών.

 

Σ. Κρόκος