Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

Η εκκένωση και ανακατάληψη του ΕΜΠΡΟΣ

 

ΤΟ ΕΜΠΡΟΣ αντιπροσωπεύει ό,τι μισεί 
περισσότερο η κυβέρνηση της
«αγοράς» και της
υποταγής των πάντων στο κέρδος
Στις 19 Μαΐου η αστυνομία προχώρησε στην εκκένωση και σφράγιση του Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ, με εισαγγελική παρέμβαση και παρουσία εκπροσώπων της ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου), στην οποία ανήκει το ιστορικό κτίριο του πρώτου τυπογραφείου της Ελλάδας, χαρακτηρισμένο ως σύγχρονο ιστορικό μνημείο, αλλά εγκαταλειμμένο από την πολιτεία για πολλές δεκαετίες. Η εκκένωση μάλιστα έγινε χωρίς την άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού – με απουσία και σιωπηλή συνενοχή, σύνηθες για αυτή την κυβέρνηση.

Το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ γεννήθηκε μέσα από τα όνειρα και τις ελπίδες ανθρώπων που πήραν μέρος στα κοινωνικά κινήματα της εποχής των μνημονίων. Λειτουργούσε από το 2011 ως ανοιχτός, δημόσιος κατειλημμένος χώρος, με διεθνή απήχηση, ελεύθερη πρόσβαση για πάνω από 1.000 επισκέπτες την εβδομάδα και ένα καθημερινό, πολύμορφο πρόγραμμα εκδηλώσεων που απευθυνόταν σε ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων με διαφορετικές πολιτισμικές καταβολές. Διοργανώθηκαν αφιλοκερδώς συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις, φεστιβάλ ποίησης και λογοτεχνίας. Ο χώρος χρησιμοποιήθηκε για ομιλίες και διαλέξεις, και από διάφορα κινήματα ως χώρος συνελεύσεων. Στο ΕΜΠΡΟΣ άνθισε ο πολιτισμός έξω από τα μεγάλα καλλιτεχνικά «κυκλώματα».

Σε ένα σύστημα που τα πάντα μετατρέπονται σε εμπόρευμα που πουλιέται κι αγοράζεται, το ΕΜΠΡΟΣ προσέφερε χωρίς αντίτιμο τέχνη και πολιτισμό, δημιουργία και αλληλεγγύη, προσέφερε το δημόσιο, το ελεύθερο, το δωρεάν, το «κοινό», αυτό που ανήκει σε όλους μας και όλοι θέλουμε να το μοιραστούμε ελεύθερα.

Το τσιμέντωμα του ΕΜΠΡΟΣ δεν ήταν μόνο μια κίνηση αυταρχισμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Εκτός από το ότι εχθρεύονται ό,τι τους αμφισβητεί πολιτικά και κοινωνικά, θέλουν προσπάθειες σαν το ΕΜΠΡΟΣ να σταματήσουν. Να εμποδίζεται οτιδήποτε γίνεται χωρίς αυτοσκοπό το χρήμα και το κέρδος, να μην πιστέψουμε ότι μπορούμε να ζούμε και να νιώθουμε ελεύθεροι, χωρίς αυτούς και τις «αγορές» τους. Όμως ξέρουμε ότι η δύναμη των ανθρώπων που σκέφτονται διαφορετικά, για έναν κόσμο καλύτερο, μπορεί να σταματήσει την καταστροφή των γειτονιών μας, της φύσης, της ίδιας μας της ζωής, που απειλούνται από τη λαίλαπα της εκμετάλλευσης.

Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η αστυνομική επέμβαση στο ΕΜΠΡΟΣ, πλήθος κόσμου προχώρησε σε ανακατάληψη του χώρου, συνοδεία μουσικών οργάνων, γκρεμίζοντας τον τοίχο. Η συνέλευση του θεάτρου καλεί τον κόσμο κάθε μέρα εκεί, για την υπεράσπισή του, ενώ γίνονται συνελεύσεις και εκδηλώσεις στον εξωτερικό χώρο.

 

Ματίνα Χελιδώνη