Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

Κυβερνητικός αυταρχισμός και στον αθλητισμό

«Αποστολή» του Αυγενάκη είναι να θέσει όλον τον αθλητισμό
υπό τον πλήρη έλεγχο της κυβέρνησης και των 
μαφιόζο-καπιταλιστών φίλων της

 Η κυβέρνηση απαγόρευσε με απόφαση της αστυνομίας τις εκλογές της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) στο γήπεδο μπάσκετ του Παναθηναϊκου (πιο γνωστό σαν «τάφος του Ινδού»). Η απαγόρευση έγινε με διπλή «δικαιολογία»: λόγω επιδημίας, αφού οι συμμετέχοντες ήταν πάνω από 150, και γιατί υπήρχε κίνδυνος δήθεν επεισοδίων λόγω συγκέντρωσης οπαδών του Παναθηναϊκού για άλλο λόγο στη Λεωφόρο την ίδια ώρα. Η υποκρισία της κυβέρνησης φαίνεται απ’ το ότι η συγκέντρωση των οπαδών, που είχε πάνω από 2.000 άτομα, δεν απαγορεύτηκε.

Ο υπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης θέλει να ανατρέψει την, υπό τον επιτυχημένο παράγοντα του μπάσκετ Γιώργο Βασιλακόπουλο –πιο γνωστό σαν «σωλήνα» λόγω του εργοστασίου σωλήνων που έχει–, διοίκηση της ΕΟΚ. Γι’ αυτό ψήφισε και έναν εντελώς ρατσιστικό νόμο που απαγορεύει σε ανθρώπους άνω των 80 ετών να βάλουν υποψηφιότητα για αθλητικές διοικήσεις. Στο στόχαστρο επίσης έβαλε την παλαιά και επιτυχημένη διοίκηση της κολυμβητικής ομοσπονδίας.

Ο Αυγενάκης και η κυβέρνηση στον αθλητισμό, όπως και αλλού, εκπροσωπούν τα πλέον αδίστακτα μεγάλα καπιταλιστικά συμφέροντα με τις μαφιόζικες μεθόδους. Στον αθλητισμό υπάρχουν αρκετές κατεστημένες διοικήσεις με ιδιαίτερα συμφέροντα, ο Αυγενάκης κυνηγάει όμως όσες έχουν αποδεδειγμένα προσφέρει κάποιο έργο στο παρελθόν. Τη διοίκηση της ομοσπονδίας ιστιοπλοΐας που βαρύνεται με σεξουαλικούς εκβιασμούς και είναι χουντοβασιλικών αισθημάτων δεν την πειράζει. Και βέβαια, στην περιβόητη Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ), πεδίο δράσης των μεγαλοκαπιταλιστών με τις γκανγκστερικές μεθόδους, δεν τόλμησε να «παρέμβει».

Η κατάσταση στον αθλητισμό δεν διαφέρει απ’ την υπόλοιπη κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας. Τα μεγάλα καπιταλιστικά συμφέροντα θέλουν να ελέγξουν κάθε πτυχή, χρησιμοποιώντας χουντικές και γκανγκστερικές μεθόδους, και έχουν φυσικά το κατάλληλο όργανο γι’ αυτές, τη μαύρη κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Το εργατικό κίνημα δεν μένει αδιάφορο απέναντι σε καμιά πτυχή της κοινωνικής ζωής. Πρέπει να αντιτίθεται σε κάθε αντιδημοκρατική μέθοδο της κυβέρνησης και των καπιταλιστών, γιατί αυτό αφορά τα δικαιώματα και τη ζωή του εργαζόμενου λαού. Στα πλαίσια αυτά οφείλει να υπερασπίζεται κάθε δημοκρατική διαδικασία και κάθε κατάσταση που αντιστέκεται στο αυταρχικό καθεστώς που εκκολάπτεται στη χώρα. 

 

Σ. Κρόκος