Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

Το κυβερνητικό «αφήγημα» περί ανάκαμψης

Οι συνέπειες των λοκντάουν, η ακρίβεια και τα 
αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης φρενάρουν
τη λαϊκή κατανάλωση

Όλα πάνε «πρίμα» στην οικονομία, δηλώνει αυτάρεσκα η κυβέρνηση των «αρίστων», μια ματιά όμως στον πραγματικό κόσμο άλλα δείχνει.

Παρά την άρση των περιοριστικών μέτρων στην αγορά, τα εμπορικά καταστήματα ιδίως στο κέντρο της Αθήνας είδαν το τζίρο τους τον Μάιο να κινείται σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα, ειδικά σε ένδυση και υπόδηση. Από την άλλη, παρατηρούνται ανατιμήσεις σε μια σειρά βασικών προϊόντων, οι οποίες, σε συνδυασμό με την αύξηση στις τιμές των καυσίμων και το μειωμένο εισόδημα λόγω πανδημίας, κάνουν ακόμα πιο δεινή την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών. Μάλιστα, οι αυξήσεις τιμών που εμφανίζονται στα σούπερ μάρκετ –που ήταν και οι μεγάλοι κερδισμένοι του 2020, αυξάνοντας κατά πολύ τα έσοδά τους– δημιουργούν ερωτήματα ακόμα και σε φορείς της αγοράς κατά πόσον είναι δικαιολογημένες, με βάση και τη διεθνή εικόνα.

Το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) θεωρεί μη δικαιολογημένες τις αυξημένες τιμές των προϊόντων, όσο και αν επηρεάζει η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών. Οι ανατιμήσεις στα οπωροκηπευτικά έφθασαν και το 50%.Αρκετοί παραγωγοί υποστηρίζουν ότι αυξήθηκαν οι τιμές στις λαϊκές αγορές γιατί μειώθηκαν οι πάγκοι και οι ίδιοι πήγαιναν κάθε 15 ημέρες, λόγω επιδημίας. 

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 60% των Ελλήνων καταναλωτών δήλωσε ότι ξοδεύει λιγότερο μετά την πανδημία, το 43% ότι αγοράζει μόνο τα απαραίτητα, ενώ το 67% δήλωσε ότι στις αγορές του το σημαντικότερο κριτήριο είναι η τιμή των προϊόντων και υπηρεσιών. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, για την πλειονότητα των προϊόντων, οι Έλληνες θα συνεχίσουν να ξοδεύουν στο μέλλον τα ίδια με την περίοδο της πανδημίας, ενώ, στις περιπτώσεις όπου οι δαπάνες ενδέχεται να αλλάξουν, κατά κανόνα θα μειωθούν. 

Και πώς να μη φρενάρουν τα λαϊκά νοικοκυριά την όποια κατανάλωση, αφού, πέρα από τις τιμές των αγαθών, νιώθουν και ανασφάλεια για το μέλλον τους, βλέποντας το κατάπτυστο εργασιακό νομοσχέδιο, ακούγοντας το ΔΝΤ να ζητά –σε νέα έκθεσή του για την ελληνική οικονομία– και πάλι μειώσεις συντάξεων και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων; Ενώ αναμένεται και η εκκίνηση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Τα παραπάνω σαφώς και δεν συνάδουν με το πλαστό «αφήγημα» δήθεν ορμητικής ανάκαμψης που πλασάρουν κυβέρνηση και ΜΜΕ.

 

Γιάννης Τριανταφύλλου