Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Νεοφιλελεύθερη διάλυση στον ΕΦΚΑ

 

Ο Χατζιδάκης συκοφαντεί τους υπαλλήλους του 
ΕΦΚΑ για τις καθυστερήσεις στις συντάξεις προκειμένου
να προετοιμάσει το έδαφος για ιδιωτικοποίηση
Ο ψυχρός εκτελεστής των επιταγών του κεφαλαίου υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης φέρνει νέο νόμο για να «διορθώσει» το σύστημα απονομής συντάξεων που έχει βαλτώσει. Σε 122.000 υπολογίζονται οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις, και φτάνουν τις 360.000 αν συνυπολογιστούν οι επικουρικές, οι «διεθνείς», τα εφάπαξ, τα μερίσματα κ.λπ. Το νέο νομοσχέδιο δεν έρχεται φυσικά να βελτιώσει τίποτε, αλλά να ανοίξει περισσότερο τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), με καθιέρωση «μάνατζμεντ», έλεγχο της απόδοσης των υπαλλήλων κ.λπ.  

Η πρώτη απόπειρα ιδιωτικοποίησης του συστήματος απονομής συντάξεων βαίνει προς αποτυχία. Απ’ τις 1.200 εταιρείες λογιστών και δικηγόρων που διαγωνίστηκαν για να μπουν στο πρόγραμμα «επιμόρφωσης», ώστε να εκδίδουν συντάξεις για λογαριασμό του ΕΦΚΑ, μόνο οι 179 πέρασαν τις εξετάσεις. Ο υπουργός όμως, απτόητος, συνεχίζει να ρίχνει το φταίξιμο στους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ. Όπως λένε όμως και έγκριτοι εργατολόγοι, οι αιτίες για το βάλτωμα πρέπει να αναζητηθούν στην εφαρμοζόμενη εδώ και χρόνια πολιτική.Και αυτές είναι: η συνεχιζόμενη έλλειψη προσωπικού και η εγκατάλειψη της υλικοτεχνικής υποδομής (ανύπαρκτη μηχανοργάνωση και ψηφιακά μέσα) σαν αποτέλεσμα της λιτότητας και της διάλυσης των δημόσιων δομών, της πολιτικής δηλαδή που θέριεψε με τα μνημόνια – και τώρα, με τη μαύρη κυβέρνηση Μητσοτάκη, βρίσκεται ξανά σε έξαρση.

Άλλη βασική αιτία είναι η συγχώνευση των ταμείων στον ΕΦΚΑ, ταμείων που αφορούν διαφορετικές κοινωνικές τάξεις (ΙΚΑ για μισθωτή εργασία, ΟΠΑΔ για δημόσιο, ΟΑΕΕ για επαγγελματοβοτέχνες, ΟΓΑ για αγρότες) και έχουν διαφορετικούς όρους και παραμέτρους. Η συγχώνευση επεβλήθη από τα μνημόνια, μαζί με τους πολύπλοκους αλγόριθμους υπολογισμού συντάξεων, που επέτειναν τη σύγχυση και τη γραφειοκρατία. Και ακόμα, με τους συνεχείς αντεργατικούς νόμους για την ασφάλιση αλλάζουν συνέχεια τα όρια της συνταξιοδότησης και τα ποσοστά αναπλήρωσης, με χειροτέρευσή τους βέβαια για τους εργαζόμενους.

Το σύστημα απονομής συντάξεων είναι μια υπόθεση που αφορά όλη την εργατική τάξη και την κοινωνία. Η ιδιωτικοποίησή του θα έχει δυσβάσταχτες συνέπειες για κάθε συνταξιούχο. Δεν πρέπει να αφήσουμε τα νεοφιλελεύθερα καθάρματα να διαλύσουν τη δημόσια ασφάλιση. Να απαιτήσουμε τώρα τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση του συστήματος απονομής συντάξεων και όλου του ΕΦΚΑ κάτω απ’ τον έλεγχο των ίδιων των εργαζομένων. Έξω το κεφάλαιο απ’ τη δημόσια ασφάλιση!

 

Σ. Κρόκος