Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

Κραχ στον κλάδο των ακινήτων στην Κίνα

 Για «συστημική απειλή» από τον κλάδο των ακινήτων στην Κίνα μιλούν τις τελευταίες ημέρες όλο και περισσότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Μετά το κανόνι της Evergrande, μια ακόμα μεγάλη κινεζική εταιρεία διαχείρισης ακινήτων, η Kaisa, προχώρησε σε αθέτηση πληρωμής ομολόγων. Ενώ οι τιμές των ομολόγων και άλλων μεγάλων ομίλων αυτού του κλάδου είναι υπό κατάρρευση. Μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης προειδοποιούν ότι η κρίση στην αγορά ακινήτων της Κίνας μπορεί να διαχυθεί στην παγκόσμια οικονομία.

Η οικονομική πορεία της Κίνας προ της πανδημίας αλλά και από την εκδήλωση της πανδημίας και μετά είχε προκαλέσει ένα δέος στη Δύση. Πολλοί έλεγαν ότι, αφού η Κίνα δεν υπέστη ιδιαίτερο οικονομικό πλήγμα από την πανδημία, τίποτα δεν θα μπορεί πια να τη σταματήσει. 

Ωστόσο, όσα «θαύματα» και αν έχει επιτύχει η σταλινοκαπιταλιστική Κίνα, δεν μπορεί να καταργήσει τους νόμους του καπιταλισμού. Η απόπειρα μετάβασής της σε μια καταναλωτική οικονομία Δυτικού τύπου (αλλά χωρίς αστική δημοκρατία) προκαλεί ήδη τεράστιους σπασμούς στη χώρα. Μερικοί από αυτούς είναι η εκτίναξη των χρεών, δημόσιων και ιδιωτικών, και ιδίως των κρυφών χρεών, αλλά και ο πολλαπλασιασμός των φαινομένων υπερσυσσώρευσης τύπου «φούσκας». 

Εκτός όμως από τους οικονομικούς σπασμούς, θα υπάρξουν και κοινωνικοί και πολιτικοί.

 

Α.Α.