Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Ανταπόκριση από τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα στη Γλασκώβη και την αντισύνοδο των κινημάτων ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΟΧΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ


Στη Γλασκώβη, από την 1η έως τις 12 Νοεμβρίου, οργανώθηκε η σύνοδος κορυφής για την κλιματική κρίση. Τις ίδιες ημέρες στην ίδια πόλη, με τις επιβλητικές και βαριές όψεις σκοτεινού χρώματος, συγκεντρώθηκε ένα πολύχρωμο πλήθος ανθρώπων και συλλογικοτήτων από όλο τον κόσμο στο πλαίσιο μιας αντισυνόδου. Το τραγελαφικό στην ιστορία, όπως καταγγέλθηκε από τα κινήματα, είναι ότι οι μεγαλύτεροι χρηματοδότες της συνόδου είναι και οι μεγαλύτεροι ρυπαντές της υφηλίου. 

Όλη η πόλη ζούσε στον ρυθμό της συνάντησης κορυφής των ηγετών και αντίστοιχα των κινημάτων που ήρθαν να ενώσουν τις φωνές τους για τη σωτηρία του πλανήτη, για 12 ολόκληρες ημέρες. Η πόλη είχε γεμίσει με συνθήματα στα λεωφορεία, στους δρόμους, σε γιγαντοοθόνες. 

Στο πλαίσιο της αντισυνόδου, εκκλησίες και τζαμιά παραχώρησαν τους χώρους τους για πάνελ συζητήσεων, από το πρωί μέχρι το βράδυ, προσφέροντας καφέ και τσάι για όσους ήθελαν να ξεκουραστούν και να ζεσταθούν ή να παρακολουθήσουν συζητήσεις. Τα θέματα των συζητήσεων αφορούσαν την πυρηνική ενέργεια, τις εξορύξεις, την «πράσινη» ενέργεια, τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας και τα γεωπολιτικά ζητήματα που προκύπτουν από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων. Και ακόμη, την ενεργειακή φτώχεια και την ενεργειακή δικαιοσύνη. Εντυπωσιακή η πολυχρωμία φυλών και γλωσσών στα ενημερωτικά πάνελ.

Την ημέρα της κεντρικής διαδήλωσης, περίπου 50.000 διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους της Γλασκώβης. Η ημέρα της 26ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα (COP26) ήταν αφιερωμένη στη νεολαία και την καλλιέργεια της οικολογικής συνείδησης μέσω της παιδείας. Όμως, πολλοί μαθητές επέλεξαν να βρίσκονται έξω από το κτήριο όπου διεξαγόταν η COP26, δίνοντας ραντεβού στη μεγαλύτερη διαδήλωση για το κλίμα από την αρχή της διάσκεψης.

Δυναμικό παρών έδωσε και το εργατικό κίνημα της Σκωτίας, καθώς τα μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας στηρίζουν την απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων της καθαριότητας και της συλλογής απορριμμάτων, που έχει ξεκινήσει από την 1η Νοεμβρίου. 

Σημαντική η παρουσία και ο ρόλος των γυναικών, ιδιαίτερα των αυτοχθόνων από πολλές περιοχές του πλανήτη, που επιδίωξαν και κατάφεραν να ακουστεί η φωνή τους, ιδιαίτερα στην αντισύνοδο των κινημάτων.

Στη συγκέντρωση και όλες αυτές τις ημέρες τέθηκε επανειλημμένα η επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Κινήματα για το κλίμα, νέοι, γυναίκες, επιστήμονες, ηγέτες ιθαγενικών κοινοτήτων, ήταν εκεί για να απευθυνθούν στους μεγάλους ρυπαντές, είτε είναι χώρες είτε εταιρείες, και να τους εγκαλέσουν για τη στάση τους. Ένα από τα κεντρικά συνθήματα από πολλές οργανώσεις ήταν το «Αλλάξτε το Σύστημα και όχι το Κλίμα», που στοχεύει ακριβώς στην ουσία του προβλήματος χωρίς εξωραϊσμούς και αυταπάτες. 

Επί του πιεστηρίου, μπορούμε να πούμε πως οι αποφάσεις που πάρθηκαν (ή μάλλον δεν πάρθηκαν) στη σύνοδο δεν θα επιφέρουν καμιά σημαντική πρόοδο στο ζήτημα της σωτηρίας του πλανήτη. Αυτή επαφίεται στην πάλη των απλών ανθρώπων και των κινημάτων σε όλο τον κόσμο, που πρέπει να δυναμώσει, ενάντια στους πραγματικούς υπεύθυνους της περιβαλλοντικής κρίσης, που είναι οι καπιταλιστές και οι κυβερνήσεις τους.

 

Ματίνα Χελιδώνη