Κορυφαία στιγμή του τεύχους, αλλά και αποφασιστική συνεισφορά στην ιστορία του ελληνικού εργατικού κινήματος, είναι η μελέτη της υπόθεσης Μιχάλη Μπεζεντάκου. Ο χιλιοτραγουδισμένος αυτός αγωνιστής εκτελέστηκε στη Σοβιετική Ένωση από τη σταλινική ηγεσία. Οι ως τα τώρα φήμες εξακριβώθηκαν πλήρως, χάρις στην ομάδα και τα μέλη της, τα οποία έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αγοραστούν τα σχετικά αρχεία από τη Ρωσία. Η διάδοχη υπηρεσία της KGB πουλάει διάφορα αρχεία, μεταξύ των οποίων και εκτελεσμένων Ελλήνων αγωνιστών. Η υπόθεση αυτή, που είναι μια ακόμα σταλινική θηριωδία, αποκαλύπτεται στο περιοδικό μέσα από τα έγγραφα των ανακρίσεων. Οι «ομολογίες» των αγωνιστών αυτών παίρνονταν με βία και φρικτές απειλές κατά των αγαπημένων προσώπων τους.
Ο συγγραφέας και ιστορικός Κώστας Παλούκης παρουσιάζει με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο όλη την υπόθεση του Μπεζεντάκου στο άρθρο του που έχει τίτλο «Όταν οι Σοβιετικοί τρομάξαν και κάστρα φτιάξαν: το τέλος του Μιχάλη Μπεζεντάκου». Στη συνέχεια παρατίθενται μεταφρασμένα τα έγγραφα από τις ανακρίσεις.
Ακολουθεί το άρθρο του Θεόδωρου Μπενάκη, που εξηγεί ακριβώς την πολιτική διαδρομή του Μιχάλη Μπεζεντάκου. Το άρθρο αυτό είναι πολύ διαφωτιστικό και είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται τόσο εμπεριστατωμένη μελέτη για την οργάνωση ΚΕΟ. Το άρθρο έχει τον τίτλο «Μεταξύ ΚΚΕ και Τρότσκυ: Οι “φραξιονιστές” και η Κομμουνιστική Ενωτική Ομάδα (ΚΕΟ)». Το σημαντικό αυτό άρθρο τακτοποιεί θέματα εκκρεμή της ιστορίας του εργατικού κινήματος της χώρας. Αναφέρεται παρεμπιπτόντως και σε διάφορες σημαντικές προσωπικότητες, όπως τον Μιχάλη Ράπτη (Πάμπλο).
Μια εξαιρετικά συγκινητική και επική στιγμή του τεύχους είναι το άρθρο του Νίκου Θεοδοσίου με τίτλο «Γιώργος Κρόκος: Μια σκληρά χαραγμένη ζωή». Είναι μια πολύ σημαντική βιογραφική προσπάθεια για τον σπουδαίο αυτόν Ικαριώτη αγωνιστή του αρχειομαρξισμού-τροτσκισμού. Στο κείμενο αυτό θα διαβάσετε στιγμές άφθαστου μεγαλείου και ανυπέρβλητου ηθικού αναστήματος.
Το τεύχος συμπληρώνεται με το άρθρο του υπογράφοντος «Πώς έβλεπαν τη δράση των Αρχειομαρξιστών οι κατασταλτικοί μηχανισμοί του ελληνικού κράτους».
Το τεύχος βγήκε χάρις στην αποφασιστική συνεισφορά της Ματίνας Χελιδώνη, που ανέλαβε τη γραφιστική εργασία, και της Όλγας Στεφανίδου, που διόρθωσε και επιμελήθηκε τα κείμενα. Επίσης τον γενικό συντονισμό είχε ο Θ. Μπενάκης.
Αριστείδης Λάμπρου