Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Απελευθέρωση τώρα της ΔΕΗ από τα αρπακτικά



Επιτακτικό καθήκον να πεταχθούν οι ιδιώτες έξω
 από το κύκλωμα του ρεύματος, γιατί τους
 πληρώνουμε χρυσάφι
Χιλιάδες λογαριασμοί της ΔΕΗ ήρθαν «φουσκωμένοι» κατά εκατοντάδες και χιλιάδες ευρώ σε απλούς καταναλωτές, γραφεία, μαγαζιά, βιομηχανίες. Το υπουργείο Ενέργειας έβγαλε ειδική διάταξη για να αποτρέψει την πληρωμή του έξτρα «χαρατσιού». Τι έχει γίνει; Ενώ επί της ουσίας είχε καταρρεύσει η έμπιστη στα αρπακτικά που λυμαίνονται τη ΔΕΗ κυβέρνηση (30/12/2014), προωθήθηκε μέσω της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) αύξηση στο τέλος ΕΤΜΕΑΡ. Είναι αυτό που πληρώνεται για την εκπομπή ρυπογόνων αερίων και το εισπράττουν οι εργολάβοι της «πράσινης ενέργειας» (Μπόμπολας, Κοπελούζος, Βαρδινογιάννης, Μυτιληναίος κ.λπ.). Η αύξηση κρατήθηκε κρυφή ακόμα και από τη νέα κυβέρνηση και βγήκε στον αέρα στις 04/02/2015. Η ιστορία δείχνει το βάθος και το εύρος της διάβρωσης του κρατικού μηχανισμού και των οργανισμών γενικά από τις μεγαλοκαπιταλιστικές συμμορίες. Η ΡΑΕ είναι δικό τους πρακτορείο, που ιδρύθηκε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ για να προωθήσει τη λεηλασία της ΔΕΗ.

Για να ξεριζωθούν αυτοί οι μηχανισμοί χρειάζεται πολιτική βούληση και πρακτικές ενέργειες. Δεν αρκούν δηλώσεις (όπως του υπουργού Ενέργειας Λαφαζάνης) ότι η ΔΕΗ «δεν τεμαχίζεται» (σ.σ.: περαιτέρω) και «δεν ιδιωτικοποιείται» (σ.σ.: περαιτέρω). Οι μνημονιακές κυβερνήσεις είχαν προωθήσει την κατασκευή τεράστιου εργοστασίου λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα, ισχύος 800 MW και κόστους 1,3 δις ευρώ, με ελληνογερμανική εργολαβία (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – RDB).  Η ΔΕΗ θα δώσει άμεσα 739 εκατ. ευρώ σε αυτούς, αυξάνοντας τον τραπεζικό της δανεισμό (5 εκατ. ευρώ) και τα χρέη της (11 δις ευρώ). Η νέα κυβέρνηση ενέκρινε αυτή την εργολαβία, που εντάσσεται όμως στο καθεστώς λεηλασίας της ΔΕΗ από τις γνωστές συμμορίες.
Με τέτοιες καταστάσεις δεν γίνεται η ΔΕΗ στήριγμα της παραγωγικής ανασυγκρότησης, ούτε τίθεται στην υπηρεσία των συμφερόντων του κοινωνικού συνόλου. Για να ξεριζωθεί το απόστημα των συμμοριών που λυμαίνονται τη ΔΕΗ χρειάζεται αναθεώρηση και ακύρωση όλων των συμβάσεων και εργολαβιών που δίνουν δισεκατομμύρια σε αυτές τις συμμορίες. (τέλη για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας-ΑΠΕ, αγορά σε πανάκριβες τιμές ρεύματος από ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής). Μόνο έτσι θα ανασάνει η ΔΕΗ και θα μπει στο δρόμο της παραγωγικής ανασυγκρότησης.


Σ. Κρόκος