Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Μια ριζοσπαστική πολιτική για τα απορρίμματα

Η δημοτική διαχείριση των απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή
είναι μονόδρομος!
Η ιδέα του συνεταιρισμού ανακύκλωσης ΜοικοΝΟΣ κυοφορήθηκε από πολίτες της Μυκόνου με στόχο την δημιουργία προοπτικών αυτοδιαχείρισης με κοινωνικό έλεγχο και με αφορμή την απαράδεκτη και άθλια διαχείριση των απορριμμάτων από τις δημοτικές αρχές, την ανύπαρκτη ανακύκλωση και την προωθούμενη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Προβλήματα που δεν χαρακτηρίζουν μόνο τον συγκεκριμένο δήμο. Πρόσφατα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι στην Ελλάδα το 81% των αστικών απορριμμάτων καταλήγουν στους ΧΥΤΑ!

Με γνώμονα ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι δημόσιο αγαθό με πολλά οφέλη που ανήκουν σε όλη την κοινωνία, τον Μάρτιο του 2013 συστήθηκε ο αστικός μη κερδοσκοπικός συνεταιρισμός ανακύκλωσης ΜοικοΝΟΣ, με έμφαση στη διαλογή στην πηγή σε χαρτί/χαρτόνι, πλαστικό, αλουμίνιο, λευκοσίδηρο. Απαρτίζεται από μέλη που έχουν όλοι από μία ψήφο, τα οποία αγόρασαν από μία συνεταιριστική μερίδα (έτσι συγκεντρώθηκε και το αρχικό κεφάλαιο, που ήταν απαραίτητο για την κάλυψη των πρώτων εξόδων). Υπάρχει χώρος αποθήκευσης των ανακυκλώσιμων υλικών, ο οποίος κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «πράσινο σημείο», εύκολα προσβάσιμος. Στον χώρο αυτό φέρνουν περίπου 400 νοικοκυριά τα ανακυκλώσιμα προϊόντα τους, διαλεγμένα σωστά και καθαρά, και στη συνέχεια γίνεται μια δεύτερη διαλογή στους εσωτερικούς κάδους της αποθήκης. Υπάρχουν δύο μέλη/εργαζόμενοι, που πρεσάρουν και αποθηκεύουν τα υλικά. Δημιουργεί θέσεις εργασίας, είναι ο μόνος οργανισμός που ανακυκλώνει στη Μύκονο (300 τόνους ετησίως). Τα κέρδη/έσοδα, με απόφαση του ανώτατου οργάνου, της γενικής συνέλευσης των μελών και βάσει του καταστατικού, επιστρέφουν στην κοινωνία. Ταυτόχρονα, ευαισθητοποιεί τους πολίτες σε σχέση με το περιβάλλον και τους δραστηριοποιεί προς την κατεύθυνση της συνεργασίας, της συμμετοχής και του κοινωνικού ελέγχου.
Επιβεβαίωση για το εγχείρημα του ΜοικοΝΟΣ, η επιστολή που έστειλε στις 18/3/2015 η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου προς τον συνεταιρισμό, χαρακτηρίζοντάς τον ως την πλέον φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά ταυτόχρονα και «κοινωνικά ιδεατή», «αφού παράγει κέρδη, δημιουργεί θέσεις εργασίας και κυρίως αποδίδει το κέρδος αυτό πίσω στην κοινωνία του νησιού…». Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα λοιπόν, κ. Δούρου. Η δημόσια διαχείριση των απορριμμάτων είναι μονόδρομος. Ο κάθε δήμος να δημιουργήσει το δικό του δημοτικό σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων, με έμφαση στη διαλογή στην πηγή και με κοινωνικό έλεγχο! 

Όλγα Στεφανίδου