Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Τα μεταλλαγμένα και ο έλεγχος της τροφής

Η Monsanto είναι η μεγαλύτερη από τις εταιρείες εκείνες που θέλουν
 να ελέγχουν τη ζωή μας ελέγχοντας τη διατροφή μας 
Τα μεταλλαγμένα προϊόντα είναι η μεγάλη διατροφική πληγή του αιώνα μας. Η ιστορία των μεταλλαγμένων ξεκίνησε με το σκεπτικό πως δεν αρκούσαν τα ζιζανιοκτόνα για να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη απόδοση της γεωργικής παραγωγής, αλλά με τη βοήθεια της επιστήμης και της τεχνολογίας θα μπορούσαν να δημιουργηθούν σπόροι, γενετικά τροποποιημένοι, που θα είχαν όλες εκείνες τις ιδιότητες που θα επέτρεπαν την καλλιέργεια χωρίς το επιπλέον κόστος των ζιζανιοκτόνων και των λιπασμάτων. Καμία σχέση, όμως, η επιστημονική έρευνα μέσα σε εργαστήρια με τα πειράματα στην ανοικτή φύση, όπου οι συνέπειες είναι μη αναστρέψιμες. Τα τόσα χρόνια χρήσης μεταλλαγμένων σπόρων στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αργεντινή και αλλού έδειξαν τελικά ότι όχι μόνο δεν εξασφαλίζονται η ανθρώπινη υγεία, η βιοποικιλότητα και πλεονεκτήματα για τους παραγωγούς και τους καταναλωτές, αλλά επίσης δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα του υποσιτισμού και της πείνας.

Συγκεκριμένα, η χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών έχει απροσδιόριστες συνέπειες στην πανίδα, τη χλωρίδα και τον άνθρωπο. Κι αυτό διότι η μεταφορά γονιδίου στο «γένωμα» του φυτού γίνεται σε τυχαία θέση, με αποτέλεσμα να είναι δυνατή η δημιουργία μη επιθυμητού γενετικού υλικού, με διάφορες παρενέργειες για τους οργανισμούς. Από την άλλη μεριά, το μόνο σίγουρο είναι ότι εξασφαλίζονται υπερκέρδη για τις μεγάλες πολυεθνικές, Monsanto, Syngenta, Bayer, Dupont, Group Limagrain, Sakata, KWS, Delta & Pine Line, κ.ά., που διαχειρίζονται και αποφασίζουν για την παγκόσμια παραγωγή και κατανάλωση.
Πολλές κυβερνήσεις έχουν απαγορεύσει την καλλιέργεια μεταλλαγμένων φυτών ή αρνούνται να τα εισαγάγουν. Παρ’ όλα αυτά, η Monsanto εξακολουθεί να προσπαθεί να τα επιβάλει στην παγκόσμια αγορά. Χωρίς να κρύβεται πίσω από τη μάσκα της πλέον, ξεδιάντροπα, επιχειρεί να πατεντάρει τη ζωή και να κυριαρχήσει στις τροφές. Όμως, η ανθρωπότητα μπορεί και πρέπει να βάλει φρένο στον έλεγχο της τροφής από τα μονοπώλια και να σπάσει τα δεσμά του κέρδους και της εκμετάλλευσης πάνω στη διατροφική αλυσίδα. Δεν αναγνωρίζουμε σε κανέναν μεγαλοεπιχειρηματία, σε καμία πολυεθνική, σε κανένα κρατικό τσιράκι το δικαίωμα να κυβερνούν και να δηλητηριάζουν τις ζωές μας. Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν τους να καθορίσει το θάνατό μας. Ζούμε όπως εμείς επιλέγουμε, όχι όπως εκείνοι αποφασίζουν αψηφώντας την ανθρώπινη ζωή και το μέλλον του ανθρώπινου γένους.


Ματίνα Χελιδώνη