Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Η αλήθεια για τη «μνημονιακή» Πορτογαλία

Η φτώχεια πλήττει την Πορτογαλία, το πιο «επιτυχημένο» παράδειγμα 
εφαρμογής του μνημονίου
Οι ευρωπαϊκές μνημονιακές δυνάμεις προβάλλουν την Πορτογαλία ως «το απόλυτα επιτυχημένο παράδειγμα χώρας που εφάρμοσε μνημόνιο και βγήκε από την κρίση». Ωστόσο, ενώ οι αριθμοί «ευημερούν», οι πολίτες υποφέρουν όλο και περισσότερο!
Για παράδειγμα, ενώ η κυβέρνηση μιλάει για χαμηλό ποσοστό ανεργίας, αυτό είναι στο 14% και μάλιστα λόγω των σύντομων και εν πολλοίς άσκοπων προγραμμάτων πρακτικής άσκησης, ενώ πολλοί είναι οι άνεργοι που δεν είναι δηλωμένοι στο ταμείο ανεργίας. Σύμφωνα με υπολογισμούς της CGTP, της μεγαλύτερης πορτογαλικής εργατικής ομοσπονδίας, το πραγματικό ποσοστό της ανεργίας ανέρχεται στο 25%! Παράλληλα, το κύμα μετανάστευσης νέων κυρίως Πορτογάλων συνεχίζεται, με πάνω από 100.000 απόφοιτους πανεπιστημίων αλλά και ανειδίκευτους εργάτες να φεύγουν κάθε χρόνο, με τους γηραιότερους που μένουν πίσω να έχουν να αντιμετωπίσουν και ένα αποδυναμωμένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης λόγω της λιτότητας.

Επίσης, ο κατώτερος μισθός στην Πορτογαλία έχει κατρακυλήσει στα 430 ευρώ και από εξαίρεση τείνει να γίνει κανόνας. Από αυτές τις μειώσεις πλήττονται κυρίως οι χαμηλόμισθοι στην κλωστοϋφαντουργία και υποδηματοποιία, οι οποίες αποτελούν τους πυλώνες της πορτογαλικής εξαγωγικής δραστηριότητας. Τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας δείχνουν ότι το 20% των 10 εκατομμυρίων Πορτογάλων, ζούσε σε καθεστώς φτώχειας το 2013, καθώς διέθετε ετήσιο εισόδημα κάτω των 4.937 ευρώ!
Αποτέλεσμα του μνημονίου είναι και η γενικότερη αύξηση της εξαθλίωσης. Τα συσσίτια της μη κυβερνητικής οργάνωσης AMI στο Πόρτο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πορτογαλίας, δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες όλων όσων προστρέχουν σε βοήθεια. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στη Λισαβόνα, όπως και σε άλλες μεγάλες πόλεις, ενώ, σύμφωνα με την οργάνωση της Καθολικής Εκκλησίας Caritas, το ποσοστό της φτώχειας στις ηλικίες κάτω των 18 ετών ανήλθε στο 26% το 2013!
Σε όλα αυτά, ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο απαντά με συνέχιση της λιτότητας και μετά τις επικείμενες εθνικές εκλογές του φθινοπώρου! Ανάλογη, όμως, θα πρέπει να είναι και η απάντηση που θα λάβει από τον πορτογαλικό λαό, ο οποίος ήταν και συνεχίζει να είναι από τους πρωτοπόρους στον αγώνα για τον τερματισμό της ευρωπαϊκής λιτότητας!

Γιάννης Τριανταφύλλου