Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Τηλεόραση δημόσια για ενημέρωση- μόρφωση-ψυχαγωγία

Τα κόμματα της μνημονιακής αντιπολίτευσης (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Λεβέντης) επιτίθενται
Αυτοί που τρομοκρατούν καθημερινά από τα δελτία των
 8 μμ τον ελληνικό λαό, κόπτονται ξαφνικά για την 
«ελεύθερη ενημέρωση»
σφοδρά στον υπουργό της κυβέρνησης τον αρμόδιο για θέματα ΜΜΕ Νίκο Παππά. Τον κατηγορούν ότι θέλει να θέσει υπό τον έλεγχό του το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), αλλά και για το γεγονός ότι στον διαγωνισμό που θα γίνει για να αποκτήσουν τα κανάλια άδειες (γιατί σήμερα όλα λειτουργούν εντελώς αυθαίρετα) θα δοθούν μόνο 4 άδειες πανελλαδικής εμβέλειας. Όλα αυτά υποτίθεται ότι θα βλάψουν την «ελεύθερη ενημέρωση». Πρόκειται για μέγιστη υποκρισία!
Ασφαλώς, δεν έχουμε αυταπάτες ότι η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να χτυπήσει τους διαπλεκόμενους μεγαλοκαπιταλιστές
που νέμονται την ενημέρωση του ελληνικού λαού. Είναι προφανές ότι και αυτή προσπαθεί να κάνει τις δικές της «συμμαχίες» με συγκεκριμένα καπιταλιστικά συγκροτήματα, ώστε να εξασφαλίσει ένα πιο ευνοϊκό για την ίδια «τοπίο». Αλλά αυτοί που της ασκούν κριτική είναι πολύ χειρότεροι! Τα συγκεκριμένα κόμματα είναι απλά οργανέτα των μεγαλοκαπιταλιστών-βαρόνων του Τύπου. Τα δικά τους συμφέροντα υπερασπίζονται και μόνο! Έχουν φτάσει στο σημείο να απειλούν ανοιχτά ότι ο διαγωνισμός δεν θα γίνει ποτέ· θέλουν δηλαδή να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση φαρ ουέστ!
Η άποψή μας είναι ότι τα ιδιωτικά κανάλια είναι τα τανκς μιας ιδιότυπης καπιταλιστικής-μνημονιακής Χούντας. Ο ρόλος τους αυτός αποδείχτηκε πέρα από κάθε αμφιβολία και στο δημοψήφισμα του καλοκαιριού. Στο βαθμό που η τηλεόραση, καλώς ή κακώς, ασκεί τέτοια επίδραση στην πληροφόρηση του ελληνικού λαού, τα τηλεοπτικά κανάλια θα πρέπει να είναι δημόσια και μόνο (όχι κατ’ ανάγκην κρατικά), με πολυφωνία, με μάχιμη δημοσιογραφία, με εκπαιδευτικό-εκπολιτιστικό ρόλο. Έτσι θα λυθεί και το εργασιακό πρόβλημα δημοσιογράφων, διοικητικών και τεχνικών.
Όσο για το διαβόητο ΕΣΡ, τι έκανε για να προστατεύσει το δικαίωμα του ελληνικού λαού στην αντικειμενική πληροφόρηση από τη φαιά (και αδρά αμειβόμενη) προπαγάνδα υπέρ των μνημονίων, της τρόικας κ.λπ.; Το ΕΣΡ στελεχώνεται κατά βάση από προσωπικότητες αστικής προέλευσης, ενώ, όπως όλες οι «ανεξάρτητες αρχές», είναι ανεξάρτητο από τη λαϊκή κυριαρχία αλλά εντελώς εξαρτημένο από το μεγάλο κεφάλαιο. Γι’ αυτό και είμαστε υπέρ της κατάργησής του και της αντικατάστασής του από έναν φορέα λαϊκού-κοινωνικού ελέγχου της τηλεόρασης.


Από τη σύνταξη