Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Ένας νεκρός της τάξης μας

Ένας 35χρονος συνάδελφός μας, ένας νέος εργάτης, προσωρινά απασχολούμενος στον Δήμο Μεγάρων, ο Γιώργος Σταμέλος, πέθανε στις 19 Ιανουαρίου, ύστερα από 4μηνη νοσηλεία. Είχε πέσει θύμα εργατικού ατυχήματος ενώ δούλευε σε απορριμματοφόρο του δήμου στο πλαίσιο 5μηνου προγράμματος. Στην πραγματικότητα, εντελώς παράνομα, τον είχαν βάλει να δουλεύει
για εργολάβο που έχει σύμβαση με το δήμο.
Αυτή η τραγωδία δεν είναι μια εξαίρεση. Χιλιάδες νέα παιδιά της τάξης μας, για ένα προσωρινό μεροκάματο κάτω των 20 ευρώ, εργάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες, σκληρά εκμεταλλευόμενοι από επιχειρηματίες της αρπαχτής, δήμους και κρατικούς οργανισμούς. Στις περισσότερες περιπτώσεις καλύπτουν πάγιες ανάγκες, ενώ μόλις τελειώσει η προσωρινή σχέση εργασίας, στέλνονται και πάλι στην απελπισία της ανεργίας, χωρίς την παραμικρή βοήθεια. Αυτή η κατάσταση θα πάρει ένα τέλος μόνο αν οι άνεργοι και προσωρινά απασχολούμενοι οργανωθούν σε επιτροπές που θα φτιάξουν οι ίδιοι, συντονιστούν μεταξύ τους και με δυναμικές διαδηλώσεις και καταλήψεις δημόσιων χώρων απαιτήσουν το ιερότερο δικαίωμα: δουλειά! Δουλειά μόνιμη, ανθρώπινα αμειβόμενη και με δικαιώματα!

Μια προσπάθεια έχει ξεκινήσει από τους 5μηνίτες που έχουν «στρατοπεδεύσει» έξω από το υπουργείο Εργασίας, στην οδό Σταδίου. Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε έμπρακτα. Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από την οργάνωση και την αλληλεγγύη!

Π.Δ.