Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Τα αποκαλυπτήρια του γερμανικού καπιταλισμού

Οι αποκαλύψεις για την οικτρή κατάσταση της Deutsche
Bankπυροδοτούν εξελίξεις πανευρωπαϊκής σημασίας
Στο στρόβιλο της νέας παγκόσμιας οικονομικής δίνης –που πυροδοτήθηκε από την υποχώρηση της κινέζικης οικονομίας και την πτώση των τιμών του πετρελαίου και άλλων πρώτων υλών– μπήκε και η «κορωνίδα» του γερμανικού τραπεζικού συστήματος, η Deutsche Bank (DB). Πώς όμως βρέθηκε η κραταιά αυτή τράπεζα στο μάτι του κυκλώνα;
Το 2015 ήταν μια «μαύρη» χρονιά για την DB. Δέχτηκε πρόστιμα από τις αμερικανικές εποπτικές αρχές για σωρεία παραβάσεων στην αμερικανική αγορά, μεταξύ άλλων και για ξέπλυμα βρώμικου ρώσικου χρήματος, καταβάλλοντας τελικά 2,5 δις δολάρια και βάζοντας και άλλα 5,5 δις στην άκρη για πιθανές νέες νομικές περιπέτειες… Επίσης, το γ΄ τρίμηνο του 2015 ανακοίνωσε καθαρές ζημίες-ρεκόρ ύψους 6 δις ευρώ, ενώ τον Ιούνιο ο οίκος αξιολόγησης S&P υποβάθμισε τα ομόλογά της στην κατηγορία
«σκουπίδια»! Παράλληλα, γνωστοποίησε πως θα προχωρήσει στην περικοπή 35.000 θέσεων εργασίας και θα σταματήσει τη λειτουργία της σε δέκα χώρες!
Συνταρακτικές ήταν οι αποκαλύψεις και του Bloomberg για τον τρόπο που «μαγειρεύει» τον ισολογισμό της, καθώς επί χρόνια κατάφερνε να «κρύψει» από τον ισολογισμό της δάνεια αξίας 400 δις ευρώ μέσω συμφωνιών με άλλες τράπεζες, αποφεύγοντας έτσι την καταγραφή στο χαρτοφυλάκιό της των κινδύνων που αναλάμβανε χορηγώντας δάνεια. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το αρνητικό παγκόσμιο οικονομικό κλίμα, οδήγησαν την τιμή της μετοχής της κάτω από τα επίπεδα του 2009, συμπαρασύροντας και άλλες ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές, και πλέον εγείρονται κρίσιμα ζητήματα ρευστότητας της τράπεζας!
Υπενθυμίζουμε ότι η DB και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες καρπώθηκαν ένα μεγάλο μέρος από τα δάνεια του πρώτου μνημονίου, που γύρισαν σε αυτές για να «σωθούν» από τα ελληνικά ομόλογα, ενώ κρατούν την Ελλάδα στην «εντατική» μόνο και μόνο για να την ξεζουμίζουν, πάντα σε αγαστή συνεργασία με την Ε.Ε και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Και φυσικά, αυτή η αποκάλυψη για τις τεράστιες «μαύρες τρύπες» της DB είναι άλλη μια απόδειξη της βαθύτατης κρίσης του γερμανικού αλλά και γενικά του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου καπιταλισμού, που θα οξύνει τις κοινωνικές –και όχι μόνο– αντιθέσεις ιδιαίτερα στην ήπειρό μας.


Γιάννης Τριανταφύλλου