Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Ανταπόκριση από τη Μεσσηνία

Τα στοιχεία που δημοσίευσε ο τοπικός Τύπος για την παραγωγή λαδιού δικαιώνουν αυτά που είχαμε γράψει για το θέμα των συνεταιρισμών. Το υψηλό κόστος της παραγωγής οφείλεται βασικά στον κατακερματισμένο κλήρο. Η φτηνή εργασία που προσφέρεται μαζικά –τώρα είναι και ασιατική–, δεν λύνει αλλά συγκαλύπτει το πρόβλημα.

Η λύση είναι σε μία κατεύθυνση: δημιουργία σωστά οργανωμένων συνεταιρισμών. Μόνο έτσι μπορεί να υπάρχει έλεγχος από τους ίδιους τους αγρότες, επάρκεια τεχνικών μέσων, εργασία με σωστούς όρους, που θα κάνουν και τη συγκομιδή πολύ λιγότερο επίπονη. Ακόμα θα σταματήσει το φαινόμενο της «χύμα» πώλησης, που φτάνει μέχρι το 50% της συνολικής, και θα υπάρχει έλεγχος των τιμών, προς όφελος παραγωγού και καταναλωτή.
Αυτά βέβαια μπορούν να γίνουν εφόσον υπάρχουν δυνάμεις με ξεκάθαρο πρόγραμμα και ισχυρό κίνημα των ίδιων των φτωχών και μεσαίων αγροτών. Το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τους συνεταιρισμούς δεν πιστεύουμε ότι είναι σε αυτή την κατεύθυνση. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μας έχει δείξει ότι πάντα υποτάσσεται στα κάθε λογής αστικά συμφέροντα.


Χ.Ρ.