Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Λιπάσματα Καβάλας Δικαίωση για τους εργάτες

Η δικαίωση των εργατών των λιπασμάτων στην Καβάλα
αποτελεί θετική εξέλιξη για όλη την ελληνική εργατική τάξη
Οι 180 απολυμένοι εργάτες της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) στην Καβάλα είχαν μια πρώτη δικαίωση στον αγώνα για την επαναπρόσληψή τους. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Καβάλας υποχρεώνει τον καπιταλιστή Λαυρεντιάδη να επαναπροσλάβει άμεσα τους πρώτους 56 απ’ αυτούς έως τις 22/1/2018 και να αρχίσει να τους καταβάλει δεδουλευμένα ενός χρόνου. Ακόμα αναγνωρίζει όλες τις εργολαβικές εταιρείες με τις οποίες ο Λαυρεντιάδης λειτουργεί το εργοστάσιο ως θυγατρικές της μητρικής
ELFE. Οι εργάτες συνεχίζουν για τη δικαίωση και των υπόλοιπων 124 συναδέλφων τους.
Η ΒΦΛ της Καβάλας είχε δοθεί στον Λαυρεντιάδη απ’ την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2009. Πρόκειται για καπιταλιστή-«μπουμπούκι». Έχει καταδικαστεί για απάτες –υπόθεση επιχείρησης Alapis– και έχει κάνει και φυλακή. Έχει απολύσει τους 180 απ’ τους 300 εργάτες της ΒΦΛ, που τους κατηγορεί για «εμπρησμό», κατηγορίες που έχουν καταρρεύσει. Είχε μια τράπεζα, την Proton, που έκλεισε και είναι υπόδικος και γι’ αυτή την υπόθεση. Χρωστάει σε ΔΕΗ, ΔΕΠΑ (φυσικό αέριο) και ΙΚΑ εκατομμύρια ευρώ. Σε έναν τέτοιο τύπο εμπιστεύτηκαν οι αστικές κυβερνήσεις μια σημαντική χημική βιομηχανία – γιατί προφανώς είναι όμοιές του.
Η δικαίωση των εργατών είναι μια θετική εξέλιξη για όλη την εργατική τάξη της χώρας. Είναι εκατοντάδες οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει και χιλιάδες οι απολυμένοι εργαζόμενοι που τους οφείλονται δεδουλευμένα. Η περίπτωση της ΒΦΛ δημιουργεί ένα προηγούμενο που μπορούν να πατήσουν επάνω του. Φυσικά, αυτό που πάνω απ’ όλα φέρνει αποτελέσματα είναι ο συντονισμένος και επίμονος αγώνας, που δημιουργεί πίεση για να δικαιώνονται οι δικαστικές προσφυγές.
Παράλληλα μπορεί να ανοίξει ξανά το ζήτημα της βιομηχανίας λιπασμάτων της χώρας. Από τέσσερα εργοστάσια πριν 20 χρόνια έχει απομείνει ένα, που και αυτό υπολειτουργούσε με 120 εργάτες και δόθηκε σε έναν μαφιόζο καπιταλιστή. Οι εισαγωγές και οι τιμές των λιπασμάτων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, αφαιμάζοντας τους αγρότες και αυξάνοντας το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου.
Ο υπόδικος Λαυρεντιάδης πρέπει να πεταχτεί έξω απ’ τη βιομηχανία λιπασμάτων. Τα κλειστά εργοστάσια πρέπει να ανοίξουν ξανά, καλύπτοντας τις ανάγκες όλης της χώρας. Αυτή είναι υπόθεση όχι μόνο των εργατών της ΒΦΛ αλλά όλου του εργαζόμενου λαού.

Σ. Κρόκος