Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Οι τραπεζίτες εκβιάζουν και απολύουν μαζικά

Από πρόσφατη κινητοποίηση τραπεζοϋπαλλήλων
ενάντια στις απολύσεις
Στην Κατοχή οι δωσίλογοι και οι μαυραγορίτες θησαύριζαν εκμεταλλευόμενοι τον πόνο και τη δυστυχία του ελληνικού λαού, αρπάζοντας σπίτια και περιουσίες για ένα κομμάτι ψωμί. Στα χρόνια του μνημονίου οι σύγχρονοι μαυραγορίτες, οι τραπεζίτες, θησαυρίζουν πάλι εις βάρος του ελληνικού λαού. Περιμένουν σαν αρπακτικά να πάρουν τα σπίτια εργαζόμενων που, εξαιτίας της κρίσης και της παρατεταμένης ανεργίας, αδυνατούν να εξοφλήσουν τα στεγαστικά τους δάνεια. Να μην ξεχνάμε βέβαια πως η περίφημη «ανακεφαλαιοποίησή» τους, το σώσιμό τους δηλαδή, έγινε με χρήματα
των Ελλήνων, που ήδη πληρώνουν αβάσταχτους φόρους και δίνουν καθημερινά σκληρό αγώνα για την επιβίωσή τους.
Η απληστία τους όμως δεν σταματάει εδώ. Οι εργοδότες συνήθως προφασίζονται τη μείωση των κερδών τους και απολύουν, οι τραπεζίτες απολύουν, παρόλο που τώρα έχουν και πάλι μεγάλα κέρδη. Από το 2009 μέχρι τώρα έχουν χαθεί στις τράπεζες 22.000 θέσεις εργασίας, δηλαδή το 25%, ενώ έχουν κλείσει 1.700 υποκαταστήματα! Στόχος τους είναι να περικόψουν τώρα 5.000 ακόμα θέσεις, και σε τρία χρόνια να φτάσουν τις 10.000 θέσεις λιγότερες, είτε απολύοντας υπαλλήλους είτε μετατρέποντάς τους σε «εξωτερικούς συνεργάτες» που θα δουλεύουν σε εργολάβους, για δύο χρόνια, ενώ μετά θα παύει κάθε εργασιακή σχέση με τη τράπεζα. Οι εργαζόμενοι αυτοί θα είναι ενοικιαζόμενοι, χωρίς κανένα από τα μέχρι τώρα δικαιώματα του τραπεζοϋπάλληλου.
Η αρχή έγινε στην Alpha Bank και την Πειραιώς, με τους τομείς της φύλαξης και καθαριότητας να δίνονται σε εργολάβους, ενώ προσπαθούν μέσα σε κλίμα τρομοκρατίας, απειλών και εκβιασμών να κάνουν τους εργαζομένους να αποχωρήσουν «οικειοθελώς», αλλιώς απολύονται χωρίς να περάσουν στην εργολαβική εταιρεία, ανοίγοντας έτσι την πόρτα στην εφαρμογή των ομαδικών απολύσεων. Ιδιαίτερα πιεστικοί είναι στις εργαζόμενες μητέρες, ακόμα και σε αυτές που προστατεύονται από τον νόμο επειδή έχουν παιδιά με αναπηρία! Εκβιάζουν και απολύουν εργαζόμενες μητέρες αυτοί που η οικονομική εισαγγελία τούς παραπέμπει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για θαλασσοδάνεια εκατομμυρίων ευρώ σε φίλους τους μεγαλοεπιχειρηματίες, που ζημίωσαν τις τράπεζες, όπως τις ζημίωσαν και οι υπέρογκες αμοιβές σε golden boys αλλά και τα απίστευτα υψηλά bonus στους εαυτούς τους!
Σπέρνουν ανέμους και θα θερίσουν θύελλες. Η αγανάκτηση και η οργή όλων όσοι δοκιμάζονται από την τακτική τους δεν θα αργήσει να μετατραπεί σε συνειδητό και οργανωμένο αγώνα.

Μαρία Καράβολα