Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020

Προϋπολογισμός 2020 Κερδισμένο το μεγάλο κεφάλαιο

Το υπουργείο Οικονομικών συνέταξε για το 2020 έναν 
προϋπολογισμό στα μέτρα των μεγάλων επιχειρήσεων
Με την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2020 στη Βουλή επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά πόσο πιστή είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη στη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία της, αφού, ειδικά στο θέμα της φορολογίας, δίνει πολλά στους λίγους και ψίχουλα στους πολλούς!

Συγκεκριμένα, ευνοούνται οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες θα κερδίσουν συνολικά 635 εκατομμύρια ευρώ από τη μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, από το 28% στο 24%, ενώ από τα φυσικά πρόσωπα, με τη μείωση του πρώτου εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9%, κερδισμένοι ουσιαστικά θα είναι μόνον οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Αντίθετα, τα οφέλη των μισθωτών δεν θα φθάνουν ούτε τα… 2 ευρώ τον μήνα για όσους έχουν εισοδήματα 10.000 έως 20.000 ευρώ τον χρόνο! Ακόμη και για τους χαμηλόμισθους με ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ ετησίως, ο φόρος που τους αναλογεί θα μειωθεί μόνο κατά 177 ευρώ τον χρόνο.
Οι ίδιοι αριθμοί λένε ακόμη πως οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι είναι πολύ πιθανό να έχουν στην πραγματικότητα πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις αντί για μειώσεις, λόγω της αύξησης του ποσού δαπανών που θα πρέπει να καλύπτεται με ηλεκτρονικές αποδείξεις. Η αύξηση του εν λόγω ποσού στο 30% του εισοδήματος σημαίνει πρακτικά ότι κυρίως ζευγάρια με μεσαία εισοδήματα, ακόμα και χαμηλόμισθοι, θα δυσκολευτούν πολύ το 2020 να πιάσουν τον νέο στόχο των ηλεκτρονικών αποδείξεων. Κι όσοι δεν το καταφέρουν, θα αντιμετωπίσουν, αντί για μείωση φόρων, φορολογικό πέναλτι 22%, θα επιβαρυνθούν δηλαδή με ποινή έξτρα φόρου 22%!
Επίσης, ο προϋπολογισμός του 2020 περιλαμβάνει «ψαλίδι» στις κοινωνικές δαπάνες, με μείωση στα επιδόματα κοινωνικής αλληλεγγύης που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ κατά 367 εκατ. ευρώ (προνοιακά επιδόματα για ΑμεΑ, οικογενειακά επιδόματα, επίδομα ενοικίου). Περικοπές όμως προβλέπονται και στη χρηματοδότηση του ΕΦΚΑ κατά 475 εκατ. ευρώ, αλλά και στα κονδύλια του ΟΑΕΔ κατά 75 εκατ. ευρώ. Ενώ αυξάνονται κατά 325 εκατ. ευρώ και οι έμμεσοι φόροι.
Τα παραπάνω δεν πρέπει να προκαλούν εντύπωση. Απεναντίας, διαψεύδουν την προεκλογική προπαγάνδα της ΝΔ για σημαντική βελτίωση της εισοδηματικής κατάστασης τόσο της εργατικής όσο και της μικροαστικής τάξης. Η εισοδηματική καθίζηση και η φοροληστεία των φτωχών και των μικρομεσαίων θα συνεχιστεί, και αυτό που χρειάζεται είναι μια συμμαχία εργατικής τάξης-κατώτερων μικροαστικών στρωμάτων, μιας και ο μόνος κερδισμένος από αυτή την πολιτική είναι τελικά το μεγάλο κεφάλαιο.

Γιάννης Τριανταφύλλου