Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020

Το «προσοντολόγιο» των απολύσεων και της αδικίας


Η πολιτική της αδιοριστίας και της ελαστικοποίησης των 
εργασιακών σχέσεων καταστρέφει τη δημόσια παιδεία
Τον περσινό χρόνο οι εκπαιδευτικοί δώσαμε έναν πολύ σημαντικό αγώνα (με απεργίες, συγκεντρώσεις κ.λπ.) για να μην περάσει το νέο σύστημα διορισμών και προσλήψεων αναπληρωτών, γνωστό ως προσοντολόγιο, που ψήφισε τότε τελικά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το σύστημα αυτό απαξιώνει την προϋπηρεσία χιλιάδων αναπληρωτών, που καλύπτουν πάγιες ανάγκες στην εκπαίδευση εδώ και πάνω από 15 χρόνια, αλλά απαξιώνει και τα επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν από τα πτυχία, αφού μοριοδοτεί μια σειρά «προσόντων» (μεταπτυχιακά, ξένες γλώσσες, σεμινάρια, πιστοποίηση υπολογιστών κ.λπ.) τα οποία όποιος έχει χρήμα τα αγοράζει.
Δηλαδή, το πτυχίο γίνεται πλέον ένα χαρτί που δεν κατοχυρώνει τίποτε. Πρόκειται για ένα σύστημα αδικίας, ανθρωποφαγίας, διάσπασης της ενότητας των εκπαιδευτικών και απολύσεων. Μάλιστα, οι υποσχέσεις της τότε κυβέρνησης για 15.000 μόνιμους διορισμούς σε βάθος τριετίας αποτέλεσαν τον δούρειο ίππο για να περάσει το απαράδεκτο προσοντολόγιο στην εκπαίδευση, διορισμούς από τους οποίους τελικά μόνο οι 4.500 ίσως πραγματοποιηθούν στον χώρο της ειδικής αγωγής, καθώς οι υπόλοιποι ακυρώθηκαν κανονικότατα από τη νέα κυβέρνηση.
Οι προσωρινοί λοιπόν πίνακες του ΑΣΕΠ με το νέο σύστημα, που αναρτήθηκαν πρόσφατα, όσον αφορά τους διορισμούς-προσλήψεις ειδικής αγωγής επιβεβαιώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο όλα όσα λέγανε και λένε οι εκπαιδευτικοί και τα σωματεία τους. Με αυτούς τους πίνακες (που θα ισχύουν για τρία χρόνια) χιλιάδες αναπληρωτές που εργάζονταν ήδη πολλά χρόνια έχουν πέσει από 500 έως 2.000 θέσεις! Ενώ οι πρώτοι απορριπτέοι, δηλαδή απολυμένοι, είναι γεγονός! Περίπου 1.000 συνάδελφοι, λόγω παραπλάνησης από το ηλεκτρονικό σύστημα για το παράβολο, αποκλείστηκαν από τους πίνακες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα μπορέσουν να εργαστούν για τα επόμενα τρία χρόνια. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Παιδείας αρνείται την οποιασδήποτε μορφής παρέμβαση για τη λύση του προβλήματος, δείχνοντας έτσι το πιο στυγνό του πρόσωπο!
Μιλάμε λοιπόν για πίνακες των απολύσεων, της πιο σκληρής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών για μια θέση... αναπλήρωσης, για πίνακες όπου κανένας δεν κατοχυρώνει τελικά κανένα δικαίωμα. Γίνεται λοιπόν επιτακτική η ανάγκη για την ανατροπή αυτών των πινάκων, για την ανατροπή του νόμου για το προσοντολόγιο. Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει άμεσα να εντείνουμε τους αγώνες μας για μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία.

Μ. Σάκος