Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020

Κυβερνητική κάλυψη στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Βοά ο ξένος Τύπος ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ευνοεί το ξέπλυμα
βρώμικου χρήματος από διεφθαρμένους
καπιταλιστές υποστηρικτές της
             

Με μια κραυγαλέα διάταξη που προστέθηκε στον πρόσφατα ψηφισθέντα νέο Ποινικό Κώδικα, η κυβέρνηση παρέχει στα άτομα που είναι ύποπτα για εγκληματική απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες τη δυνατότητα να ανακτούν τα περιουσιακά τους στοιχεία που είχαν παγώσει από το δικαστήριο αν δεν δικαστούν εντός 18 μηνών!

Πιο συγκεκριμένα, ενώ χρειάζονται 3-5 χρόνια για να φτάσει μια τέτοια υπόθεση στο δικαστήριο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη νομοθέτησε ώστε περιουσιακά στοιχεία που έχουν δεσμευτεί από τη δικαιοσύνη να επιστρέφονται στους υπόπτους για κακουργήματα διαφθοράς, φοροδιαφυγής και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, αν δεν καθίσουν στο εδώλιο εντός 18 μηνών! Όσο για το ποιους εξυπηρετεί η ρύθμιση, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Εφοπλιστές, «εξέχοντες» επιχειρηματίες και πρώην τραπεζίτες υπό έρευνα για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, που ενώ τα περιουσιακά τους στοιχεία ήταν παγωμένα τα τελευταία 2-7 χρόνια, κανείς από αυτούς τους κατηγορούμενους δεν εμφανίστηκε ποτέ στο δικαστήριο!
Η εν λόγω νέα διάταξη αντιβαίνει ακόμα και στις διεθνείς πρακτικές, σύμφωνα με τις οποίες τα μετρητά και τα περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια ποινικής έρευνας πρέπει να παραμείνουν παγωμένα μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι δικαστικές διαδικασίες. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, υπέβαλε μάλιστα την τροπολογία λίγο πριν από την τελική συζήτηση για τον νέο νόμο χωρίς να δώσει καμία νομική εξήγηση. Τώρα όμως, με βάση τον νέο νόμο, ελλοχεύει ο κίνδυνος τα περιουσιακά στοιχεία 1 δισ. που έχουν δεσμευθεί να επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τους, που είναι ύποπτοι για τα παραπάνω σοβαρά κακουργήματα. Μάλιστα, η κυβερνητική ρύθμιση έχει προκαλέσει ακόμα και την αντίδραση εισαγγελικών λειτουργών, αλλά κυρίως της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, που έχει ζητήσει το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων να έχει διάρκεια 4-5 έτη.
Φαίνεται από τα παραπάνω ότι η κυβέρνηση, με προκλητικό πλέον τρόπο, αρχίζει και εξοφλεί γραμμάτια σε ημετέρους και «αρίστους» υποστηρικτές της. Ας μην ξεχνάμε ότι έχει ήδη θεσπίσει το ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών καθώς και την απαλλαγή των φυσικών πρόσωπων που ελέγχουν τα ΜΜΕ από την υποχρέωση υποβολής «πόθεν έσχες», προσφέροντάς τους πλήρη ασυλία και οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερη ασυδοσία!

Γιάννης Τριανταφύλλου