Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020

Ωρολογιακή βόμβα το παγκόσμιο εταιρικό χρέος


Οι αστικές κυβερνήσεις και τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία, προκειμένου να δικαιολογήσουν τα δρακόντεια μέτρα λιτότητας που παίρνονται στις περισσότερες χώρες (μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα), επικαλούνται: α) ότι τα κράτη είναι «σπάταλα», προσφέρουν πολλές κοινωνικές παροχές, συντηρούν πολλούς «αντιπαραγωγικούς» δημοσίους υπαλλήλους. Και β) ότι οι πολίτες επιμένουν να ζουν «πάνω από τις δυνατότητές τους». Έρχεται, όμως, τώρα μια ανακοίνωση του ΔΝΤ (ναι, καλά διαβάσατε!) να διαψεύσει αυτή την προπαγάνδα. Το ΔΝΤ, λοιπόν, χαρακτηρίζει τώρα ως ωρολογιακή βόμβα για την παγκόσμια οικονομία το εταιρικό χρέος!
Τα χρήματα, δηλαδή, που έχουν δανειστεί οι εταιρείες, τις οποίες κανείς από αυτούς τους κυρίους που κουνούν το δάχτυλο στον φτωχό λαό δεν κατηγορεί για «αντιπαραγωγικότητα»… Το συνολικό παγκόσμιο εταιρικό χρέος, λοιπόν, έχει φθάσει τα 19 τρισεκατομμύρια δολάρια! Χρήματα τα οποία δεν ξοδεύτηκαν κατά κανόνα σε πραγματική ανάπτυξη, αλλά σε ανταγωνισμούς μεταξύ των εταιρειών, στον χρηματοπιστωτικό τζόγο, σε εξαγορές και συγχωνεύσεις για χρηματιστηριακούς λόγους κ.ο.κ.
Στην πραγματικότητα, όμως, το εταιρικό χρέος είναι ακόμα μεγαλύτερο. Γιατί σε αυτό θα έπρεπε να προσθέσουμε και το εταιρικό χρέος που έχει αναληφθεί από τα κράτη (βλ. ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών ή «διασώσεις» μεγάλων εταιρειών). Το ποιος είναι, λοιπόν, ο υπεύθυνος για τις κρίσεις, που ρίχνουν εκατομμύρια ανθρώπους στην εξαθλίωση, είναι κάτι παραπάνω από φανερό!

Α.Α.