Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

Για τις εξελίξεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής


Η πρόταση της εισαγγελέως στη δίκη της Χρυσής Αυγής ήταν ένα σοκ για το αντιφασιστικό κίνημα και για όλο τον προοδευτικό και δημοκρατικό κόσμο της χώρας. Η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου όχι μόνο δεν βρήκε –ανάμεσα σε μαρτυρίες και καταθέσεις χιλιάδων σελίδων– στοιχεία που να τεκμηριώνουν τον εγκληματικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής, αλλά «ξέπλυνε» την οργάνωση με προκλητικό τρόπο.
Χαρακτήρισε μεμονωμένα περιστατικά τις επιθέσεις μελών της οργάνωσης, για τις οποίες η ηγεσία υποτίθεται ότι δεν είχε ιδέα (!), ενώ έφτασε στο σημείο να βασίζεται σε πολιτικά συμπεράσματα που μόνο απολογητές της Χ.Α. επικαλούνταν μέχρι τώρα – όπως το «γιατί να σκοτώσει η Χ.Α. τον Φύσσα, αφού δεν θα είχε πολιτικό συμφέρον από κάτι τέτοιο»! Είναι γνωστό ότι η συγκεκριμένη εισαγγελέας έχει κάνει στο παρελθόν ευνοϊκές δηλώσεις για τη Χ.Α. («τουλάχιστον δίνουν κανένα πιάτο φαΐ σε Έλληνες»).
Δεν πρέπει να βιαστούμε να βγάλουμε πολιτικά συμπεράσματα μέχρι την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου, αλλά έχουμε κάθε λόγο να υποπτευόμαστε ακόμα και πολιτική συναλλαγή. Είναι γνωστό πόσο… ανεξάρτητη είναι η αστική δικαιοσύνη, και το αστικό κράτος γενικά μπορεί να μη θέλει μια ανεξέλεγκτη φασιστική κατάσταση αυτή τη στιγμή, δεν θέλει όμως και να στερηθεί τελείως μια πολύτιμη εφεδρεία κατά του εργατικού κινήματος και της αριστεράς.