Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

Τρία χρόνια χωρίς τον σύντροφο Θανάση Τσίλη



Πέρασαν τρία χρόνια χωρίς τον αγαπημένο μας σύντροφο Θανάση Τσίλη, και ακόμα δεν μπορούμε να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι έφυγε τόσο ξαφνικά και πρόωρα από κοντά μας. Ο Θανάσης, εκτός από αφοσιωμένος σύντροφος, ήταν και ένας ζεστός άνθρωπος, πάντα ευαισθητοποιημένος για τα προβλήματα των γύρω του, των συναδέλφων του, των συμπολιτών του. Ήταν επίσης ένας πιστός φίλος, κάποιος που χαιρόσουν να συζητάς μαζί του και να ανακαλύπτεις τη διάθεσή του να μάθει αλλά και να μοιραστεί αυτά που ο ίδιος γνώριζε.

Ο Θανάσης δεν πήρε αβασάνιστα την απόφαση να προσχωρήσει στις επαναστατικές ιδέες. Ήταν μια απόφαση ζωής, στην οποία τον οδήγησε το ήθος του, η πίστη του σε έναν καλύτερο κόσμο χωρίς εκμετάλλευση και αδικία, η διάθεση προσφοράς και η συνέπεια που τον χαρακτήριζε.
Με προσωπικό κόστος πολλές φορές, δεν δίστασε να βγει μπροστά σε μικρούς και μεγάλους αγώνες, πάνω σε ζητήματα του κλάδου του και της περιοχής του (ήταν καθηγητής ηλεκτρολογίας στο τεχνικό λύκειο της Επανομής Θεσσαλονίκης, αλλά είχε δουλέψει και ως βιομηχανικός εργάτης). Λίγο πριν τον θάνατό του είχε πρωταγωνιστήσει στην επιτυχή κινητοποίηση των γονιών της περιοχής του ενάντια στην αύξηση των τροφείων των παιδικών σταθμών.
Τον Θανάση τον ξεχωρίζαμε πάντα για την έφεσή του να καταπιάνεται συστηματικά, σε επίπεδο τελειομανίας, με όποιο ζήτημα τον απασχολούσε ή του ζητούνταν να ασχοληθεί. Έγραψε μια σειρά από εξαιρετικά άρθρα, υπογράφοντας με το ψευδώνυμο Θωμάς Θαλασσινός. Ήθελε να μάθει όλο και περισσότερα, από την πρακτική μέχρι τη θεωρητική-μαρξιστική πλευρά των διαφόρων ζητημάτων. Τα ζητήματα της τεχνικής παιδείας, των εργασιακών σχέσεων, της αγροτικής παραγωγής (καλλιεργούσε και ο ίδιος), της υπερχρέωσης της χώρας, της παραγωγικής ανασυγκρότησης, της τραπεζικής τοκογλυφίας, ήταν μόνο μερικά από αυτά στα οποία είχε αποκτήσει εξειδίκευση. Σε αυτό το φύλλο μας δημοσιεύουμε αποσπάσματα από άρθρο του (κάτω) για τις ευέλικτες μορφές εργασίας.
Σύντροφε Θανάση, δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ! Το φωτεινό πέρασμά σου από τις ιδέες μας και από τη ζωή μας θα μας εμψυχώνει πάντα να συνεχίσουμε!

Από τη σύνταξη