Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

Τράπεζα Πειραιώς Αντίσταση στις απολύσεις


Το τραπεζικό κεφάλαιο επιτίθεται τώρα και στους
 εργαζόμενούς του, που απαντούν όμως αγωνιστικά
Η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε σε 24 απολύσεις εργαζομένων από το τμήμα «κόκκινων δανείων» (RBU) στην Αθήνα, οι οποίες, με τις 4 που έγιναν στη Θεσσαλονίκη, έφτασαν τις 28. Οι εργαζόμενοι αυτοί είχαν αρνηθεί να υποκύψουν στον εκβιασμό της διοίκησης που έβαζε τους 1.300 εργαζόμενους του τμήματος να υπογράψουν την παραίτησή τους για να επαναπροσληφθούν, είτε σε τμήμα PDS (τα call centers της τράπεζας) είτε σε κατάστημα της επαρχίας, με χειρότερους βέβαια εργασιακούς όρους και απώλεια της ιδιότητας του τραπεζοϋπάλληλου. 250 από αυτούς τους εργαζόμενους έχουν μετατεθεί στη θυγατρική Intrum Hellas και για αυτούς εκκρεμεί το ενδεχόμενο της απόλυσης. Οι εργαζόμενοι απάντησαν στην ευθεία επίθεση της εργοδοσίας με απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στον Δεκέμβριο και είναι πιθανό να συνεχίσουν.

Το τραπεζικό κεφάλαιο, παρ’ όλη την απομύζηση του δημόσιου πλούτου και την καταλήστευση της κοινωνικής πλειοψηφίας, αντιμετωπίζει την κλασική ασθένεια του συστήματος: τα απούλητα προϊόντα και την πτώση του ποσοστού κέρδους του. Τα δάνεια που δόθηκαν, με ληστρικούς όρους υπέρ των τραπεζών, δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν –δεν είναι τυχαίο ότι το τμήμα όπου έγιναν οι απολύσεις είναι αυτό των «κόκκινων δανείων»– και καινούργια δεν δίνονται γιατί η κοινωνία δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτά. Έτσι και το κεφάλαιο αυτό καταφεύγει στην κλασική λύση των απολύσεων, του κλεισίματος υποκαταστημάτων, της απόσχισης τμημάτων, της μείωσης μισθών, της αυθαιρεσίας και τρομοκράτησης των εργαζομένων του.
Οι εργαζόμενοι στον χρηματοπιστωτικό τομέα θα πρέπει να αναμένουν γενίκευση της επίθεσης, και στην Πειραιώς και σε άλλες τράπεζες. Ήδη παρόμοιες κινήσεις ετοιμάζεται να κάνει και η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. Οι εργαζόμενοί της βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα στις δύο πανελλαδικές απεργίες που έγιναν τον Δεκέμβριο. Γι’ αυτό χρειάζεται οργανωμένη και αποφασιστική πάλη. Με πρωτοπορία τα πιο έμπειρα αγωνιστικά τμήματα εργαζομένων, ο αγώνας πρέπει να αγκαλιάσει όλες τις τράπεζες, ακόμα και αυτές που η εργοδοσία έχει επιβάλει καθεστώς υποταγής και διαίρεσης (ALPHA BANK και EUROBANK). Στην κατεύθυνση αυτή, οι τραπεζοϋπάλληλοι θα βρουν σίγουρα σύμμαχο την κοινωνική πλειοψηφία των εκμεταλλευόμενων, που καταδυναστεύεται άγρια από την πολιτική του τραπεζικού κεφαλαίου.

Σ. Κρόκος