Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας


Ανεξάρτητα από την αποτελεσματικότητα των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της επιδημίας, καλό θα ήταν να μην έχουμε αυταπάτες για το πόσο κόπτεται για τη δημόσια υγεία. Λίγο πριν ξεκινήσει η επιδημία, στα μέσα Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση πέρασε με τροπολογία τη μετατροπή του νοσοκομείου της Κομοτηνής σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ημερήσιου Τύπου, τέτοια σχέδια υπάρχουν από καιρό και αφορούν μάλιστα και κάθε νέο νοσοκομείο που θα κατασκευάζεται από δω και πέρα. Η μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ ανοίγει τον δρόμο για την εκχώρηση τμημάτων τους ή και της ίδιας της διαχείρισής τους σε ιδιώτες. Η επιδημία μπορεί να καθυστερήσει γενικά αυτά τα σχέδια, καθώς ο κόσμος είναι πολύ ευαισθητοποιημένος πλέον σε αυτό το ζήτημα, αλλά η κυβέρνηση δεν προτίθεται να τα εγκαταλείψει.
Στην εξέλιξη αυτή σχετικά με το νοσοκομείο της Κομοτηνής εμπλέκεται το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που έχει αναλάβει την κατασκευή του νέου νοσοκομείου. Τα ιδρύματα αυτού του είδους χρησιμοποιούνται ως πολιορκητικός κριός για την ιδιωτικοποίηση κομματιών της δημόσιας υγείας –και όχι μόνο– με «φιλανθρωπικά» προσχήματα. Γι’ αυτό και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα καχύποπτοι όσον αφορά τις «δωρεές» τους.

Α.Α.