Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Νέες κυβερνητικές «τορπίλες» στις συντάξεις


Η συνεχιζόμενη επίθεση του αντεργάτη Βρούτση στις συντάξεις 
πρέπει να απαντηθεί συνολικά, με κοινό
 αγώνα συνταξιούχων-εν ενεργεία εργαζομένων 
Ο γνωστός για την αντεργατική του λύσσα υπουργός «Εργασίας» Γ. Βρούτσης είχε κάνει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (Σ.τ.Ε.) ενάντια στην απόδοση των αναδρομικών στους συνταξιούχους, απ’ τις περικοπές που έγιναν το 2011 και το 2012 (οι νόμοι των δύο πρώτων μνημονίων). Το Σ.τ.Ε. έκανε δεκτή την προσφυγή και αναμένεται η οριστική απόφαση της ολομέλειας. Οι συνταξιούχοι είχαν προσφύγει στο Σ.τ.Ε. μετά τις περικοπές και το Σ.τ.Ε. το 2015 τις είχε κρίνει αντισυνταγματικές, γιατί δεν είχαν ληφθεί υπόψη η μη ύπαρξη αναλογιστικών μελετών και τα αξιοπρεπή όρια διαβίωσης. Τον Οκτώβρη του 2019 το Σ.τ.Ε. έβγαλε απόφαση όπου δεν έθετε χρονικό όριο στην απόδοση των αναδρομικών. Στην ουσία παρέπεμπε σε πολιτική απόφαση της κυβέρνησης, που υποχρεωτικά θα αφορούσε και όσους δεν είχαν ασκήσει ένδικα μέσα. Ο Γ. Βρούτσης με την προσφυγή του επιδιώκει να ακυρώσει νομικά την όποια πιθανότητα επιστροφής των αναδρομικών. Αναγνωρίζει μόνο ένα διάστημα, απ' τα μέσα του 2015 ως τα μέσα του 2016 – κατά… σύμπτωση επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ουσία βλέπουμε ότι το θέμα των αναδρομικών είναι πολιτικό ζήτημα. Ο Βρούτσης και η κυβέρνηση καλύπτουν πίσω από τη νομική απόφαση την εξ αρχής πρόθεσή τους να μη δώσουν αναδρομικά. Φορτώνουν αποκλειστικά στον ΣΥΡΙΖΑ και τον νόμο Κατρούγκαλου την πολιτική των περικοπών των συντάξεων, την ίδια ώρα που έχουν αποδεχτεί την προοπτική που βάζει αυτός ο νόμος για επέκταση του ορίου συνταξιοδότησης μέχρι και τα 72 χρόνια! Ενώ προωθούν την περικοπή των επικουρικών συντάξεων, που είχαν ψηφίσει μαζί με το ΠΑΣΟΚ την εποχή των πρώτων μνημονίων (2010-2015), παρόλο που αυτή η περικοπή έχει κριθεί αμετάκλητα αντισυνταγματική από το Σ.τ.Ε. Το ανάλγητο αντεργατικό τους πρόσωπο δεν κρύβεται με τίποτα. Δείχνουν ότι ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμοι για νέα μνημόνια.
Η διεκδίκηση των αναδρομικών περνάει μέσα από την οργανωμένη πάλη όλων των συνταξιούχων, αλλά και όλου του λαού. Οι δικαστικοί μηχανισμοί αποτελούν τμήμα του κρατικού μηχανισμού της αστικής τάξης και είναι πάντα ταγμένοι στην υποστήριξη των συμφερόντων της. Μόνο υπό την οργανωμένη κοινωνική πίεση μπορούν να υποχρεωθούν σε παραχωρήσεις. Ο οργανωμένος μαζικός αγώνας είναι ο μόνος δρόμος για να πάρει πίσω ο εργαζόμενος λαός όσα του στέρησαν τα εγκληματικά μνημόνια.

Σ. Κρόκος