Ο πληθωρισμός είχε φτάσει στο 4% πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία και τώρα υπάρχει το ενδεχόμενο εκτίναξής του ακόμα και στο 8%. Η χονδρική τιμή του φυσικού αερίου στην Ελλάδα ήταν η υψηλότερη σε όλη την Ευρώπη (πάνω από 250 ευρώ ανά μεγαβατώρα). Κι αυτό εξαιτίας των συμφερόντων των εγχώριων αρπακτικών της ενέργειας, που μετέτρεψαν το ηλεκτρικό ρεύμα σε χρηματιστηριακό προϊόν. Ήταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη που μόλις εκλέχτηκε έκλεισε τα 5 από τα 7 λιγνιτικά εργοστάσια της χώρας και εξάρτησε κατά 30% επιπλέον τη χώρα ενεργειακά από το φυσικό αέριο, κατά βάση εισαγόμενο από τη Ρωσία. Αυτοί που τώρα κόπτονται για τη ρώσικη εισβολή.
Η ακρίβεια στα τρόφιμα και τα καταναλωτικά αγαθά, στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, στα μέσα κίνησης και θέρμανσης, έχει ενσκήψει εδώ και αρκετούς μήνες. Σε πολλά τρόφιμα έχει φτάσει έως και 15% πάνω από την περσινή τιμή. Η κυβέρνηση με την αντεργατική πολιτική της ενθαρρύνει κάθε είδους εργοδοτική και κερδοσκοπική ασυδοσία, ενώ αρνείται προκλητικά να λάβει οποιοδήποτε ουσιαστικό μέτρο για την προστασία των καταναλωτών. Οι εκπρόσωποί της ειρωνεύονται θρασύτατα τη δοκιμαζόμενη κοινωνία δείχνοντας το απεχθές αντιλαϊκό τους πρόσωπο (δηλώσεις υπουργού ότι οι φτωχοί δεν χρειάζονται αυτοκίνητο, άρα δεν τους επηρεάζει η άνοδος της τιμής της βενζίνης κ.λπ.).
Στον τομέα των ακινήτων, η κυβέρνηση, με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, εκτοξεύει το στεγαστικό κόστος και ενθαρρύνει τη μαζική αγορά ακινήτων από τους κερδοσκόπους.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει φυσικά συνέπειες για την ελληνική οικονομία. Οι συναλλαγές με τη Ρωσία δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικές (161 εκατομμύρια ευρώ ετήσια), αν εξαιρεθεί το φυσικό αέριο. Στην ενέργεια θα υπάρξει γενικά πρόβλημα αφού το φτηνό ρωσικό αέριο δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να αντικατασταθεί από κάτι άλλο. Συνέπειες θα υπάρξουν στην εισαγωγή σιτηρών και την αλευροβιομηχανία, αφού από Ρωσία-Ουκρανία εισάγονται 230 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών τον χρόνο. Ήδη η αύξηση της τιμής στο ψωμί είναι στο 5% και θα διπλασιαστεί. Επίσης, πλήγμα θα υπάρξει και στον τουρισμό και την κονσερβοποιία της Βόρειας Ελλάδας.
Η ακρίβεια τσακίζει το βιοτικό επίπεδο των λαϊκών στρωμάτων. Μας απειλεί με νέα φτωχοποίηση. Απέναντι στην ανάλγητη πολιτική κυβέρνησης και κεφαλαίου, να ορθώσουμε τείχος προστασίας για τη ζωή μας. Μόνο μία λύση υπάρχει για να τιθασευτεί η ακρίβεια: η επιβολή υποχρεωτικής διατίμησης σε όλα τα βασικά αγαθά και υπηρεσίες, τα μέσα κίνησης-θέρμανσης κ.λπ. Είναι ένα ριζοσπαστικό μέτρο που μπορεί να το επιβάλλει μόνο ο λαός με την πάλη του. Από εκεί και πέρα, σε κάθε γειτονιά και κοινωνικό χώρο μπορούν να συγκροτηθούν επιτροπές τιμών από πολίτες, κατοίκους, εργαζόμενους κ.λπ., που θα ελέγχουν και θα καταγγέλλουν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας. Όσον αφορά την ενέργεια, η απεξάρτηση της ΔΕΗ από τα όρνεα του κεφαλαίου είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τον εργαζόμενο λαό. Το ηλεκτρικό ρεύμα πρέπει να μπει κάτω από δημόσιο και εργατικό έλεγχο για να ξαναγίνει κοινωνικό αγαθό.
Η ολοένα επιδεινούμενη ακρίβεια δεν τσακίζει μόνο τον λαό αλλά ροκανίζει και τα στηρίγματα της πλέον αντεργατικής κυβέρνησης της μεταπολίτευσης. Η δική μας μαζική αντίδραση είναι το μόνο μέσο προστασίας μας από την πολιτική της. Να βαδίσουμε άμεσα σε αυτό τον δρόμο.
Σ. Κρόκος