Κυριακή 21 Απριλίου 2024

Το «αφήγημα» για την οικονομία μπάζει

Πολλές ρωγμές στο οικονομικό «αφήγημα» της 
κυβέρνησης δείχνουν τα τελευταία επίσημα στοιχεία
Τα στοιχεία που δείχνουν ότι τα πράγματα στην ελληνική οικονομία δεν πάνε όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση αυξάνονται διαρκώς. Το ΑΕΠ για το 2023 έκλεισε χαμηλότερα από το αναμενόμενο, συνεχίζεται η άνοδος των τιμών (κυρίως στα τρόφιμα), ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και τα σημάδια για την τρέχουσα χρονιά, το 2024, δεν είναι ευοίωνα. Σε αυτά ήρθε να προστεθεί και το «χαστούκι» από τον οίκο αξιολογήσεων Moodys

Η αρχή έγινε με την δημοσιοποίηση των πρώτων εκτιμήσεων της ΕΛΣΤΑΤ, οι οποίες έδειξαν ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε πέρυσι κατά 2%, έναντι πρόβλεψης για 2,4%. Σε τρέχουσες τιμές ανήλθε σε 220,3 δις ευρώ, όταν μόνο το ιδιωτικό χρέος στη χώρα αγγίζει τα 224 δις ευρώ. Η χαμηλότερη απόδοση του ΑΕΠ αυξάνει τον βαθμό δυσκολίας της κυβέρνησης για να πετύχει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για το 2024, πράγμα που σημαίνει ότι δύσκολα θα δώσει ακόμα και αυτά τα ψίχουλα των έκτακτων «παροχών» ή αυτά που έταξε στους αγρότες.

Παράλληλα, κάτω από τον πήχη πέρασε και το υποτιθέμενο «βαρύ χαρτί» της κυβέρνησης, η πορεία των επενδύσεων, που έτρεξαν με ετήσιο ρυθμό αύξησης 4%, όταν ο περυσινός προϋπολογισμός έκανε λόγο για πάνω από 15%! Οι επενδύσεις στην Ελλάδα είναι στο 13% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. προσεγγίζει το 22%, διαφορά που αντιστοιχεί σε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ. 

Αλλά και η Moody’s δεν έδωσε την πολυπόθητη (κυρίως για επικοινωνιακούς λόγους) επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, ούτε καν αναβάθμισε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αφού ο λόγος δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ παραμένει υψηλός, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών παραμένει μεγάλο, ενώ η οικονομία παραμένει «ευάλωτη σε εξωτερικούς κραδασμούς».

Παράλληλα με τα παραπάνω, και αυτό που καίει τα ευάλωτα λαϊκά στρώματα, η ακρίβεια παραμένει ανεξέλεγκτη, ενώ ειδικά ο πληθωρισμός τροφίμων παραμένει ο δεύτερος υψηλότερος στην Ευρώπη, πίσω μόνο από τη Μάλτα! Παρά τις κυβερνητικές κορόνες για «μετωπική μάχη κατά της ακρίβειας», οι τιμές βασικών αγαθών, όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά, βρεφικές τροφές, ελαιόλαδο, και φυσικά ενοίκια και βενζίνη, παραμένουν στα ύψη. Ακόμα λοιπόν και στο υποτιθέμενο δυνατό χαρτί της κυβέρνησης Μητσοτάκη, την οικονομία, ο κλοιός άρχισε και σφίγγει!

 

Γιάννης Τριανταφύλλου