Κυριακή 21 Απριλίου 2024

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ: ΕΝΑ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΚΤΡΟΠΗΣ

 Συστηματική «παράκαμψη» του συντάγματος, κράτος ιδεολογικά στρατευμένο στον νεοφιλελευθερισμό, γενίκευση του αυταρχισμού

 

Με ΜΑΤ, απαγορεύσεις απεργιών, συγκάλυψη σκανδάλων και εγκλημάτων,
παραβιάσεις του συντάγματος και τον τσαμπουκά του 
«41%», 
η κυβέρνηση επιχειρεί α αποδομήσει τις δημοκρατικές κατακτήσεις
του ελληνικού λαού. Να τη σταματήσουμε με κάθε τρόπο!

Η κυβέρνηση συνεχίζει με γοργά βήματα τον αντιδημοκρατικό κατήφορο σε όλα τα μέτωπα:

– Παραβιάζει κατάφωρα το σύνταγμα με τον νόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, γεγονός που καταγγέλλει ανοιχτά η μεγάλη πλειονότητα των συνταγματολόγων αλλά και των πανεπιστημιακών.

– Εισβάλλει κάθε τρεις και λίγο με ΜΑΤ στα πανεπιστήμια, καλλιεργώντας τον μύθο ότι είναι «άντρα εγκληματικότητας» και χτυπώντας με κάθε ευκαιρία τις κινητοποιήσεις των φοιτητών.

– Απαγορεύει πρακτικά τις απεργίες στο δημόσιο, αφού προσφεύγει σωρηδόν δικαστικά εναντίον τους και απειλεί με κυρώσεις τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τις διοικήσεις τους αλλά και τους ίδιους τους δημόσιους υπαλλήλους (στην παρούσα φάση κυρίως εκπαιδευτικούς) που θα τολμήσουν να ακολουθήσουν μια «παράνομη» απεργία.

– Εγκλωβίζει τα σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με πάμπολλα γραφειοκρατικά και ψηφιακά δεσμά, καθιστώντας τη λειτουργία τους ανέφικτη και τα ίδια εν τέλει ανενεργά.

– Υπονομεύει το αδιάβλητο των εκλογών, έχοντας αφενός ανοίξει την κερκόπορτα της επιστολικής ψήφουκαι χρησιμοποιώντας αφετέρου τον κρατικό μηχανισμό για απευθείας επηρεασμό των ψηφοφόρων, όπως φάνηκε από την πρόσφατη αποκάλυψη για την παράνομη διοχέτευση των emails των αποδήμων εκλογέωνστην υποψήφια ευρωβουλευτή Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου.

– Περνάει σωρηδόν σοβαρούς νόμους με μηδενική κοινωνική διαβούλευση και με συνεχή επίκληση της «νωπής και ισχυρής λαϊκής εντολής», ακόμα και σε θέματα που βρίσκονταν έξω από την προεκλογική της ατζέντα.

– Λειτουργεί μόνο στο όνομα και εκ μέρους του 41%, ποδοπατώντας τις αντιρρήσεις και τις διαμαρτυρίες του λοιπού 59%, ακόμα και όταν αυτές είναι συμπαγείς εναντίον της.

– Και φυσικά προσπαθεί πάση θυσία να συγκαλύψει το έγκλημα των Τεμπών, με το «μπάζωμα», με το μοντάρισμα ηχογραφημένων διαλόγων και τη διοχέτευσή τους στον Τύπο, με την ποδηγέτηση της δικαιοσύνης και με κάθε άλλο μέσο, νόμιμο και παράνομο, θεμιτό και αθέμιτο.

Η αντιδημοκρατική αυτή κατρακύλα αποτελεί φυσική συνέχεια της πρώτης θητείας Μητσοτάκη, κατά την οποία επιβλήθηκε η γνωστή κορωνοχούντα, ψηφίστηκαν οι νόμοι για τις διαδηλώσεις, για τα σωματεία κ.λπ. και έγιναν οι συστηματικές υποκλοπές. Τώρα όμως η κυβέρνηση, αποθρασυμένη από το περσινό εκλογικό αποτέλεσμα και τον κατακερματισμό της αντιπολίτευσης, επιτίθεται ακόμα πιο σφοδρά και μάλιστα με σημαία τον νεοφιλελευθερισμό.

Σκοπός της είναι να ξεμπερδεύει μια και καλή με τις «δημοκρατικές ευαισθησίες» και να επιβάλει μια πολιτική σιδηράς πυγμής και συνοπτικών διαδικασιών.

Όμως το ποτήρι έχει αρχίσει να ξεχειλίζει. Ο ελληνικός λαός, αν και στις περσινές εκλογές δεν έδειξε ιδιαίτερα δημοκρατικά αντανακλαστικά, αυτή τη στιγμή φαίνεται να αρχίζει να αντιδρά στο κυβερνητικό όργιο. Το φοιτητικό κίνημα έδωσε έναν αξιοσημείωτο αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και στην πορεία κέρδισε τη συμπαράσταση των πανεπιστημιακών του δασκάλων και της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Οι εκπαιδευτικοί δεν υποτάσσονται εύκολα στην τρομοκρατία και παλεύουν ενάντια στην «αξιολόγηση». Και ένα πλατύ δημοκρατικό κίνημα έχει διαμορφωθεί γύρω από την υπόθεση των Τεμπών,απαιτώντας μαζικά απόδοση ευθυνών μέχρι την κορυφή της πολιτικής πυραμίδας. Αναπτύσσεται δηλαδή μια κοινωνική αντιπολίτευση, που οδηγεί την κυβέρνηση σε φθορά και πιέζει τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κινηθούν πιο δυναμικά.

Η λαϊκή κινητοποίηση ενάντια στην αντιδημοκρατική αυτή εκτροπή είναι το ικανό και αναγκαίο μέσο για να τη σταματήσει. Να εντείνουμε λοιπόν τώρα τις προσπάθειές μας. Να προασπίσουμε τα θεμελιώδη δικαιώματά μας, που αυτή η κυβέρνηση δεν διστάζει ευθέως πια να απειλήσει.

 

Βασίλης Παπανικολάου