Το κέντρο πολιτισμού του Νεάρχου βασίζεται ουσιαστικά σε δημόσιο χρήμα. Και να φανταστεί κανείς ότι ήταν και «δωρεά»! |
Σε βαρέλι δίχως πάτο εξελίσσεται το Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος» (ΚΠΙΣΝ), όπως αποδεικνύει και η τελευταία οικονομική κατάσταση της ανώνυμης εταιρείας που το διαχειρίζεται.
Σύμφωνα με τη σύμβαση που υπέγραψαν το 2009 με το Ίδρυμα Νιάρχος οι τότε υπουργοί Πολιτισμού και Παιδείας, Αντώνης Σαμαράς και Άρης Σπηλιωτόπουλος αντίστοιχα, η διαχείριση και συντήρηση του συνόλου των υποδομών του ΚΠΙΣΝ γίνεται από μια ανώνυμη εταιρία (Α.Ε.) μέσω ενός συμφωνητικού που αφορά, ενδεικτικά, τις «υπηρεσίες συντήρησης, φύλαξης και καθαριότητας των εγκαταστάσεων».
Ως βασική πηγή εσόδων της Α.Ε. προβλέπεται «η επαρκής χρηματοδότηση από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών» (δηλαδή, το δημόσιο), με συμπληρωματικές εισροές από δωρεές, επιχορηγήσεις, ευρωπαϊκά προγράμματα κ.λπ., αλλά και τα «έσοδα από την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών προς την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και την Εθνική Λυρική Σκηνή, την εκμετάλλευση των υποδομών του Κέντρου Πολιτισμού και την παροχή υπηρεσιών για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των υποδομών αυτών» (δηλαδή, και πάλι ουσιαστικά από χρήματα των φορολογουμένων).Για το 2022, τα «λοιπά συνήθη έσοδα» ανήλθαν σε 10,6 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 8,2 εκατ. προέρχονται από παροχή υπηρεσιών σε Λυρική και Εθνική Βιβλιοθήκη. Πήραν δηλαδή τη Λυρική και την Εθνική Βιβλιοθήκη από το κέντρο της Αθήνας και τα πήγαν στο ΚΠΙΣΝ, για να βγάζει λεφτά το Ίδρυμα από τα ενοίκια που πληρώνει το δημόσιο και την κρατική επιδότηση. Δηλαδή, ιδιωτικός πολιτισμός με κρατικό χρήμα!
Και ερχόμαστε στο διά ταύτα. Ήδη η εταιρεία έχει συσσωρευμένες ζημίες 70,5 εκατ. ευρώ! Από τις οικονομικές καταστάσεις προκύπτει ότι 95 εργαζόμενοι ορισμένου και αορίστου χρόνου κόστισαν στο ΚΠΙΣΝ το ποσό των 4,3 εκατ. ευρώ, με μέσο κόστος ανά εργαζόμενο 45 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο! Επιπλέον, οι δαπάνες για αμοιβές και παροχές τρίτων φτάνουν στο τεράστιο ποσό των 18 εκατ. ευρώ! Κάτι ύποπτο συμβαίνει εδώ…
Ακόμη, τα μέλη του ΔΣ, που είναι επτά, λαμβάνουν μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές το ποσό των 296.000 ευρώ, αλλά δεν υπάρχει ανάλυση για το κάθε μέλος. Πάντως, η μέση αμοιβή ανά μέλος ΔΣ υπολείπεται της μέσης αμοιβής του προσωπικού, γεγονός που, αν μη τι άλλο, προκαλεί ερωτήματα.
Και πώς να μη συμβαίνουν αυτά αφού στη σύμβαση υπάρχει ρητή απαλλαγή της Α.Ε. «από την υποχρέωση υποβολής στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. προς θεώρηση συμβάσεων ή συμφωνητικών και καταστάσεων με συμβάσεις ή συμφωνητικά που συνομολογεί με τρίτους»! Δηλαδή, σαν να λέμε, Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει!
Γιάννης Τριανταφύλλου