Την πιο μακρά φάση στασιμότητας στη μεταπολεμική της ιστορία διανύει η Γερμανία - και τρέμει για τους δασμούς του Τραμπούκων |
Βασικοί λόγοι είναι η απώλεια της ρωσικής φτηνής ενέργειας, η φθίνουσα πορεία της βαριάς βιομηχανίας, οι περιορισμένες επενδύσεις, οι υποτονικές εξαγωγές (οι εξαγωγές είναι η κινητήρια δύναμη της γερμανικής οικονομίας), ο έντονος ανταγωνισμός με την Κίνα και η χαμηλή κατανάλωση, αφού πολλοί Γερμανοί προτιμούν να αποταμιεύουν τα χρήματά τους ή πολύ απλά δεν έχουν να καταναλώσουν.
Ούτε φυσικά είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με μελέτη του Halle Institute for Economic Research (IWH), η Γερμανία κατέγραψε, το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, τον υψηλότερο αριθμό πτωχεύσεων εταιρειών από το 2009. Συγκεκριμένα, πτώχευσαν 4.215 εταιρείες, με απώλεια σχεδόν 38.000 θέσεων εργασίας. Από όλους τους τομείς, η μεγαλύτερη αύξηση πτωχεύσεων σημειώθηκε στον τομέα των υπηρεσιών, κατά 47% σε ετήσια βάση, έναντι 32% αύξησης πτωχεύσεων στον τομέα της μεταποίησης. Η μελέτη αποδίδει την αρνητική αυτή εξέλιξη, μεταξύ άλλων, και στις αυξήσεις των τιμών των αγαθών και στα επιτόκια δανεισμού. Όσα χρόνια τα επιτόκια παρέμεναν χαμηλά, οι πτωχεύσεις απετράπησαν. Μετά όμως την πανδημία και τη λήξη των έκτακτων μέτρων, όπως το επίδομα βραχυχρόνιας εργασίας, δηλαδή μετά το 2022, η άνοδος των επιτοκίων και η κατάργηση των οικονομικών ενισχύσεων προκάλεσαν αύξηση των πτωχεύσεων. Οι πολίτες από την άλλη πλευρά εμφανίζονται αβέβαιοι για το μέλλον, στοιχείο που αποτυπώνεται στη μόλις κατά 0,3% αύξηση των καταναλωτικών δαπανών για το 2024.
Επιπλέον, ένα μεγάλο πρόβλημα για τη γερμανική οικονομία και γενικά για τη χώρα είναι ότι οι υποδομές χρειάζονται άμεσα συντήρηση και ανανέωση, τη στιγμή που πολλές κατασκευαστικές εταιρείες συνεχίζουν να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους έξω από τη χώρα.
Ούτε όμως το 2025 φαίνεται να επιφυλάσσει θετικές προοπτικές για τη γερμανική οικονομία. Η Bundesbank προβλέπει ανάπτυξη μόλις 0,2% και προειδοποιεί ότι είναι πιθανή ακόμη και μια νέα συρρίκνωση, εάν ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κάνει πράξη τις απειλές του για δασμούς και στα ευρωπαϊκά προϊόντα.