Τα στοιχεία που υπάρχουν στον αστικό τύπο (εφημερίδα Agrenda, 4-5 Ιανουαρίου) δείχνουν τι ευθύνεται και η τιμή ενός προϊόντος ξεκινάει χαμηλά από τον αγρότη παραγωγό και φτάνει πολύ ακριβότερα στον καταναλωτή-εργαζόμενο.Σε προϊόντα που δεν γίνεται βιομηχανική επεξεργασία το ποσοστό της τελικής τιμής πώλησης που αντιστοιχεί στον παραγωγό είναι 43%. 45% είναι το ποσοστό που αντιστοιχεί στο εμπορικό κύκλωμα και 12% οι κρατικοί φόροι.
Σε προϊόντα που γίνεται βιομηχανική επεξεργασία, και αυτά είναι τα περισσότερα, ένα μεγάλο επιπλέον ποσοστό, 32%, φεύγει απ’ τον αγρότη παραγωγό και πηγαίνει στο βιομηχανικό κύκλωμα. Στα περισσότερα προϊόντα, δηλαδή, αντιστοιχεί στον αγρότη μόνο το 11% της τελικής τιμής πώλησης.Για να περιοριστεί αυτή η εκμετάλλευση αγροτών και εργαζομένων από εμπόρους και βιομηχάνους χρειάζεται η κοινή πάλη τους με στόχο: σωστά οργανωμένη συνεταιριστική αγροτική παραγωγή, κεντρική οργάνωση της διάθεσης και διανομής των προϊόντων, ελεγχόμενη από τα όργανα της εργαζόμενης κοινωνίας, διατίμηση στις τιμές των προϊόντων από την παραγωγή στην κατανάλωση.
Χ. Ρ.