Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2016

1 Φεβρουαρίου: Για εκατό και πλέον ημέρες συνεχίζουν τον αγώνα τους για επαναπρόσληψη οι 100 περίπου εργαζόμενοι της εταιρείας «ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» στο Ηράκλειο Κρήτης.

2 Φεβρουαρίου: Οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς του λεκανοπεδίου Αττικής (λεωφορεία, ηλεκτρικός, τραμ, ΜΕΤΡΟ) έκαναν 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μεταφορών, ενάντια στα νέα αντεργατικά μέτρα που σχεδιάζονται εις βάρος τους.

3 Φεβρουαρίου: Οι εργαζόμενοι σε έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο έκαναν 24ωρη απεργία, στο πλαίσιο της γενικής πανεργατικής απεργίας, ενάντια στο αντεργατικό κυβερνητικό σχέδιο για την ασφάλιση.


4 Φεβρουαρίου: Η πανελλαδική πανεργατική απεργία ενάντια στο αντιασφαλιστικό σχέδιο κυβέρνησης, αστικής τάξης και δανειστών σημείωσε επιτυχία. Μαζικές ήταν οι συγκεντρώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Η εργατική τάξη της χώρας έδειξε για μια ακόμη φορά τη θέλησή της να μην υποταχτεί στα σχέδια της εξόντωσής της.

7 Φεβρουαρίου: Οι εργαζόμενοι στο κατάστημα «Goodys» της πόλης των Ιωαννίνων έκαναν κυριακάτικη απεργία για τα δεδουλευμένα πέντε μηνών. Η εργοδοσία απάντησε με ανταπεργία (κλείσιμο καταστήματος).

10 Φεβρουαρίου: Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, την πρόνοια και τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ συνέχισαν τον αγώνα τους ενάντια στην πολιτική που διαλύει τη δημόσια υγεία, με 3ωρη στάση εργασίας και κατά τόπους συγκεντρώσεις. Στις 18 του μήνα έγινε 4ωρη παναττική στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας.

15 Φεβρουαρίου: Οι εργολαβικοί εργαζόμενοι του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης έκαναν 4ωρη στάση εργασίας, διεκδικώντας δεδουλευμένα και σταθερές εργασιακές σχέσεις (ωράρια, ασφάλιση κ.λπ.).

16 Φεβρουαρίου: Οι εργαζόμενοι στα λιμάνια ξαναμπήκαν στον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των δύο μεγαλύτερων λιμανιών της χώρας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Στον Πειραιά έγινε γενική συνέλευση στις 7 του μήνα, όπου αποφασίστηκε 48ωρη απεργία στις 16-17/2. Την πρώτη ημέρα της απεργίας αποκλείστηκαν οι είσοδοι των Οργανισμών Λιμένων Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Τη δεύτερη ημέρα έγινε πανελλαδική συγκέντρωση και πορεία στην Αθήνα. Ο αγώνας συνεχίζεται.

17 Φεβρουαρίου: Οι εργαζόμενοι της πρωτοβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης έκαναν 2ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, ενάντια στην πρόθεση του τελευταίου να καλύψει τα κενά στην εκπαίδευση με ελαστικοποίηση του εργασιακού ωραρίου και των σταθερών εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Οι μνημονιακές περικοπές που έχουν φέρει τη δημόσια εκπαίδευση σε δεινή θέση συνεχίζονται και από την τωρινή κυβέρνηση.

Οι εργαζόμενοι στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ ΑΕΒΕ» της Βόρειας Ελλάδας, η γνωστή πρώην «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ», έκαναν δύο 24ωρες απεργίες –η δεύτερη στις 20 του μήνα– για την καταβολή δεδουλευμένων τριών μηνών και το επίδομα αδείας. Μετά την πρώτη απεργία πληρώθηκαν τον μισθό Νοεμβρίου. Στις απεργίες έγινε συγκέντρωση και αποκλεισμός του καταστήματος στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης.

18 Φεβρουαρίου: Οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική κλινική «ΣΑΡΑΦΙΑΝΟΣ» στη Θεσσαλονίκη έκαναν στάσεις εργασίας για τα δεδουλευμένα 8 μηνών και τα χρωστούμενα της σύμβασης εργασίας.

Οι εργαζόμενοι στα πεντάμηνα προγράμματα των δήμων βρίσκονται όλο τον μήνα σε συνεχείς κινητοποιήσεις για τα δεδουλευμένα τους και για την κατάκτηση σταθερών σχέσεων εργασίας. Τη συγκεκριμένη ημέρα έκαναν συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας. Σε κινητοποιήσεις ακόμα βρίσκονται οι 450 εργαζόμενοι στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης ενάντια στην απειλή κλεισίματός τους.

22 Φεβρουαρίου: Οι λιμενεργάτες στη ΣΕΠ (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά), στην κινέζικη COSCO δηλαδή, άρχισαν ξανά τον αγώνα για στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα. Έκαναν 4ωρη στάση εργασίας για να πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση. Η εργοδοσία προσπάθησε να εμποδίσει την προσέλευση των εργατών στη συνέλευση κλείνοντας τις πύλες εισόδου στις προβλήτες. Οι εργάτες διαμαρτυρήθηκαν και με παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας οι πύλες άνοιξαν και η συνέλευση πραγματοποιήθηκε. Οι λιμενεργάτες προγραμμάτισαν και νέα 4ωρη στάση εργασίας στις 29 του μήνα και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας. Ο σημαντικός αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη.



Σ. Κρόκος