Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

Ιρλανδία: Χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν στις 20 Φεβρουαρίου στο Δουβλίνο ενάντια στις πολιτικές λιτότητας της απερχόμενης κυβέρνησης και τη μεγάλη αύξηση της τιμής του νερού, που επιβαρύνει τα νοικοκυριά. Μεταξύ άλλων κλάδων που βρίσκονται σε κινητοποίηση, οι οδηγοί των τραμ του Δουβλίνου πραγματοποίησαν δύο 48ωρες
απεργίες, στις 11-12 και 18-19 Φεβρουαρίου, διεκδικώντας αυξήσεις. Παρά το γεγονός ότι η χώρα παρουσιάζεται από τον διεθνή αστικό Τύπο ως πρότυπο για την «ολοκλήρωση του μνημονίου» και την «έξοδο από την κρίση», το κόστος για την εργατική τάξη και τους νέους είναι βαρύ. Ο θυμός της εργατικής τάξης και άλλων κοινωνικών στρωμάτων καταγράφηκε στις εκλογές της 26ης Φεβρουαρίου, όπου τα κόμματα της κυβέρνησης Κέλι υπέστησαν δεινή ήττα.

Αργεντινή: Στις 24 Φεβρουαρίου, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο κατέβηκαν σε μια ακόμη γενική απεργία, ενάντια στις μαζικές απολύσεις που πραγματοποιεί η νεοεκλεγείσα δεξιά κυβέρνηση Μάκρι στον δημόσιο τομέα. Οι διαδηλωτές ξεπέρασαν τους 40.000 στο Μπουένος Άιρες, ενώ αγνόησαν την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να διαλύεται κάθε διαδήλωση που δεν έχει εγκριθεί από τις αρχές. Η κυβέρνηση μιλάει για 6.000 απολύσεις, αλλά τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι αυτές έχουν ξεπεράσει τις 20.000.

Ισπανία: Στις 2, 22 και 24 Φεβρουαρίου, οι εργαζόμενοι στο μετρό της Βαρκελώνης πραγματοποίησαν δυναμικές απεργίες, απαντώντας στη συνεχιζόμενη επίθεση ενάντια στις δημόσιες μεταφορές και τους εργαζόμενους σε αυτές.

Σαουδική Αραβία: Σε μια από τις σπανιότατες εργατικές κινητοποιήσεις στη χώρα, 1.000 οικοδόμοι στην Τζέντα, ντόπιοι και ξένοι, προχώρησαν σε απεργία στις 16 Φεβρουαρίου, καθώς είναι απλήρωτοι 6 μήνες.

Κίνα: Η άνοδος του εργατικού κινήματος στη χώρα συνεχίζεται ακάθεκτη, με τις απεργίες να φτάνουν τον Ιανουάριο τις 503, αριθμός-ρεκόρ! Στις 17 Φεβρουαρίου, οι εργάτες της χαλυβουργίας Ansteel στην Καντώνα ξεκίνησαν απεργία διαρκείας μπροστά στην απειλή της μείωσης των μισθών τους. Στις 24 του μήνα επέστρεψαν στις δουλειές τους κατόπιν προειδοποιήσεων από την αστυνομία για μαζικές συλλήψεις, ωστόσο η εργοδοσία απέσυρε το σχέδιο για μειώσεις. Στο μεταξύ, η μεγάλη υποχώρηση της κινεζικής οικονομίας μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε 6 εκατομμύρια απολύσεις μέσα στα επόμενα χρόνια, ιδίως στους τομείς του άνθρακα και του χάλυβα.


Από τη σύνταξη