Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Αγρότες: Ποια προοπτική μετά τα μπλόκα;

Οι αγρότες θα ξαναβγούν στους δρόμους, και αυτή τη φορά
 πρέπει να συναντηθούν με την εργατική τάξη 
Οι αγρότες αποχώρησαν από τα μπλόκα στο τέλος του Φλεβάρη μετά από έναν και πλέον μήνα κινητοποιήσεων. Οι παραχωρήσεις που απέσπασαν είναι πολύ μικρές σε σχέση με το μέγεθος της επίθεσης που δέχεται το αγροτικό εισόδημα από τα μέτρα της κυβέρνησης. Αυτές ήταν: 9.500 ευρώ αφορολόγητο, μικρή μείωση (4%-5%) στις μεγάλες αυξήσεις εισφορών και φορολογικών κλιμάκων που είχαν ανακοινωθεί, με πιο «ομαλή» μετάβαση ως το 2021, διατήρηση της ανεξαρτησίας του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος που έχει κοπεί σε αρδευτικά έργα λόγω απλήρωτων λογαριασμών, μερική ρύθμιση δανείων.

Ο κύκλος αυτός έκλεισε με ευθύνη των ηγεσιών των μπλόκων, αλλά σίγουρα οι αγρότες θα ξαναβγούν στο δρόμο, αφού τα προβλήματά τους έμειναν ουσιαστικά άλυτα.
Στα μπλόκα κυριάρχησαν δύο δυνάμεις. Οι αντιδραστικοί μεγαλοαγρότες και το ΚΚΕ. Αυτοί διαμόρφωσαν ένα περιεχόμενο στον αγώνα που δεν εξέφραζε τις πραγματικές ανάγκες της μικρής αγροτιάς, και έκλεισαν τον αγώνα, ο καθένας για τους δικούς του σκοπούς και με τις δικές τους μεθόδους. Το κατέβασμα στην Αθήνα ήταν για το σταλινικό ΚΚΕ μια κλασική μέθοδος αποκλιμάκωσης και όχι κλιμάκωσης του αγώνα. Το κόμμα αυτό δήλωνε ότι εκφράζει τη μικρή και μεσαία αγροτιά. Δεν μπορεί όμως να κάνει κάτι τέτοιο, γιατί δεν έχει σκοπό να συγκρουστεί πραγματικά με την αστική πολιτική.
Οι μικροί και φτωχοί αγρότες είναι η βάση για ένα κίνημα που θα συνδεθεί με τα αιτήματα της εργατικής τάξης και τις ευρύτερες κοινωνικές ανάγκες. Οι διεκδικήσεις αυτού του κινήματος, μαζί με τα άμεσα οικονομικά αιτήματα, που είναι δίκαια, πρέπει να περιλαμβάνει: την προοπτική σύνδεσης της αγροτικής παραγωγής με τη βιομηχανία και τη μείωση του κόστους της, τον εκσυγχρονισμό της με επιστημονικές μεθόδους και κρατική στήριξη, την καθιέρωση διατίμησης σε όλο το φάσμα παραγωγής-κατανάλωσης και τον έλεγχο της αγοράς από επιτροπές αγροτών-εργαζομένων, την οργάνωση υγιών συνεταιρισμών που θα εκφράζουν και θα προστατεύουν τα συμφέροντα του μικρού αγρότη.
Η άγρια καπιταλιστική πολιτική των μνημονίων στον αγροτικό τομέα μπορεί να ανατραπεί μόνο με τη συμμαχία της μικρής αγροτιάς με τους εργαζόμενους της πόλης. Αυτό φάνηκε περίτρανα και στις πρόσφατες κινητοποιήσεις.

Σ. Κρόκος