Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

Λεηλασία της ενέργειας και της φύσης


Με καθεστώς ασυδοσίας των αρπακτικών της ενέργειας, οι ΑΠΕ
 το μόνο που φέρνουν είναι καταστροφή για το περιβάλλον και 
αύξηση του κόστους του ρεύματος
Την ίδια ώρα που προγραμματίζεται η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Δυτική Μακεδονία, συνεχίζεται και επεκτείνεται η λεηλασία του ενεργειακού τομέα αλλά και του περιβάλλοντος με βάση τις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας).
Η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας – η «ανεξάρτητη» αρχή που έφτιαξαν οι καπιταλιστές για να επιβάλουν το καθεστώς ασυδοσίας τους) αποφάσισε προσαύξηση της αγοραίας τιμής του ρεύματος των ΑΠΕ απ’ τη ΔΕΗ για φέτος.
Το κόστος φυσικά θα μετακυληθεί στους καταναλωτές, τον εργαζόμενο λαό, και στην παραγωγή. Η ΡΑΕ ακόμα αποφάσισε επιπλέον παραγωγή 300 MW από αιολικά πάρκα και 300 MW από φωτοβολταϊκά. Σχεδιάζει την αύξηση της παραγωγής ρεύματος από ΑΠΕ στα 3.700 MW ως το 2020, από 2.652 που είναι φέτος (12% αύξηση μόνο από πέρυσι). Όλα αυτά σημαίνουν, εκτός από αύξηση του κόστους του ρεύματος, και λεηλασία της φύσης.
Σχεδιάζονται τεράστια αιολικά πάρκα στα Άγραφα της Θεσσαλίας και στη Νότια Εύβοια, ενώ υπάρχουν ήδη δεκάδες στα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα. Η κατασκευή των αιολικών πάρκων προϋποθέτει τη διάνοιξη τεράστιων δρόμων πολλών χιλιομέτρων, πλάτους 8-10 μέτρων, σε κορυφές βουνών και φαράγγια, κάτι που σημαίνει καταστροφή δασών και βουνών. Προμηθευτές υλικού για τις ΑΠΕ είναι κυρίως δανέζικες και γερμανικές εταιρείες και εκμεταλλευτές τους τα γνωστά εγχώρια αρπακτικά της ενέργειας (ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ κ.λπ.). Για όλα αυτά προβλέπονται διαγωνισμοί ύψους 2,5-3 δις ευρώ.
Η θέση μας δεν είναι γενικά εναντίον της χρησιμοποίησης ήπιων μορφών ενέργειας, όπως είναι οι ΑΠΕ. Απλώς αυτές σήμερα βρίσκονται κάτω από την κυριαρχία του αρπακτικού κεφαλαίου και λειτουργούν στην αντίθετη κατεύθυνση απ’ αυτή που ανταποκρίνεται στον χαρακτήρα τους. Για να αποκτήσουν οι ΑΠΕ έναν σωστό κοινωνικό ρόλο πρέπει να φύγουν απ’ τον έλεγχο του ιδιωτικού κεφαλαίου. Για να μείνει ο ηλεκτρισμός κοινωνικό αγαθό –το πλέον πολύτιμο του σύγχρονου πολιτισμού– απαιτούμε: ακύρωση της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και δημόσιες ΑΠΕ με κεντρικό σχεδιασμό και απεγκλωβισμό τους απ’ τον έλεγχο των συμμοριών του κεφαλαίου.

Σ. Κρόκος