Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

Λιμενεργάτες της COSCO Η πάλη συνεχίζεται


Οι λιμενεργάτες στο Ικόνιο συνεχίζουν τον αγώνα τους – και ο 
αγώνας αυτός είναι κρίσιμος για όλη την ελληνική εργατική τάξη

Η πάλη των λιμενεργατών στο Ικόνιο Περάματος για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς στο κινέζικο κάτεργο της COSCO συνεχίζεται. Μετά τη λήξη της τριήμερης απεργίας (30/5-1/6), οι εργάτες συναντήθηκαν ξανά με την εργοδοσία στις 19/6, ζητώντας: συλλογική σύμβαση εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς, ένταξη στο καθεστώς ΒΑΕ (Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα), σταθερές βάρδιες στα πόστα με αύξηση του αριθμού των εργατών (από 4 που είναι τώρα σε 6 που είναι το κανονικό). Η συμπεριφορά της εργοδοσίας στη συνάντηση ήταν προκλητική, όπως λένε οι εκπρόσωποι του σωματείου.
Ανάμεσα στα άλλα ζήτησε την αποπομπή του εκπροσώπου της ΓΣΕΕ. Στη συνάντηση συμμετείχαν και εκπρόσωποι της κυβέρνησης (υπουργεία Εργασίας και Εμπορικής Ναυτιλίας), που δεσμεύτηκαν ότι απ’ τις 25/6 θα ξεκινήσει η ένταξη των εργατών στα ΒΑΕ. Στις 21/6 οι εργάτες έκαναν γενική συνέλευση για να καθορίσουν τη στάση τους και ακολούθησε λίγο μετά νέα προκλητική ανακοίνωση της εργοδοσίας. Οι εργάτες ετοιμάζονται για νέα κινητοποίηση στις 12 Ιουλίου.
Απ’ τους 1.200 λιμενεργάτες του Σ.ΕΜΠΟ. (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων) στο Ικόνιο (προβλήτες 2 και 3, οι πρώτες που δόθηκαν στους Κινέζους απ’ τις κυβερνήσεις Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ το 2007-10), οι 900 είναι συμβασιούχοι σε εργολαβία. Οι Κινέζοι έχουν δώσει την εκμετάλλευση του Σ.ΕΜΠΟ. σε μια εταιρεία διαχείρισης λιμανιών, την DROP. Οι πραγματικοί εργοδότες όμως είναι οι ίδιοι, όπως φαίνεται απ’ το εργασιακό κάτεργο που επικρατεί, με τους άθλιους μισθούς, τις ακανόνιστες βάρδιες, τις απλήρωτες υπερωρίες, την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων προστασίας για μια από τις πιο επικίνδυνες δουλειές, την εργοδοτική τρομοκρατία και αυθαιρεσία.
Οι λιμενεργάτες χρειάζονται τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα, αποφασιστικότητα και εμπιστοσύνη στις δικές τους δυνάμεις και μόνο, για να αντιπαλέψουν μια από τις πιο αδίστακτες εργοδοσίες του πλανήτη. Έχουν μαζί τους τους λιμενεργάτες του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), που μετά την πώλησή του στους Κινέζους απ’ την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκονται υπό την απειλή ίδιους καθεστώτος. Μια έστω μικρή νίκη των λιμενεργατών του Ικονίου θα αποτελέσει ελπιδοφόρα εξέλιξη για όλο τον ελληνικό λαό, που βρίσκεται αντιμέτωπος με την ανεργία, την εξαθλίωση του βιοτικού του επιπέδου και των συνθηκών εργασίας, τις συνέπειες δηλαδή της κινεζοποίησης που απειλεί τη χώρα μας.

Σ. Κρόκος