Δευτέρα 27 Μαΐου 2019

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΤΟΥ 2019

Αδέλφια εργάτες και εργάτριες

● Την 1η Μαΐου του 1886, στο Σικάγο, οι Αμερικανοί εργάτες εξεγέρθηκαν και κατέκτησαν το δικαίωμα της 8ωρης εργασίας, με τίμημα την εκτέλεση των αρχηγών τους από τους καπιταλιστές δημίους. Τον δρόμο τους ακολούθησαν λίγο μετά οι Ευρωπαίοι εργάτες, και με αιματηρές θυσίες κατέκτησαν και αυτοί το 8ωρο.


● 133 χρόνια μετά, ο παγκόσμιος καπιταλισμός, ευρισκόμενος σε μια ιστορική, μη αναστρέψιμη παρακμή, πασχίζει να φορτώσει στην εργατική τάξη και σε όλους τους καταπιεζόμενους τις συνέπειες της τελευταίας μεγάλης κρίσης του. Το κεφάλαιο, με κύρια αιχμή του τη νεοφιλελεύθερη πολιτική –που υπηρετείται από δεξιές, «κεντροαριστερές» ή και ακροδεξιές δυνάμεις–, επιτίθεται στα πιο στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων, προσπαθεί να διαλύσει κάθε έννοια συλλογικότητας της εργατικής τάξης, κάθε έννοια σταθερής και με δικαιώματα εργασίας. Στο μάτι του κυκλώνα αυτής της επίθεσης βρέθηκε την τελευταία δεκαετία ιδίως ο λαός μας, αλλά και γενικά οι λαοί της Νότιας Ευρώπης και όλο το ευρωπαϊκό προλεταριάτο.

● Όμως, η αντίσταση των εργαζόμενων μαζών και οι ίδιες οι αντιφάσεις του συστήματος έχουν οδηγήσει σε μεγάλες διαιρέσεις μέσα στο καπιταλιστικό στρατόπεδο, ανάμεσα σε εκείνους που επιμένουν σε συνέχιση της νεοφιλελεύθερης επιδρομής και εκείνους που επιδιώκουν τώρα μια στροφή στον «εθνικό προστατευτισμό». Αυτά τα ρήγματα, σε συνδυασμό με τη συνολικότερη παρακμή του καπιταλισμού, ανοίγουν ευκαιρίες για μια αντεπίθεση των δυνάμεων της εργασίας. Το μεγάλο λαϊκό κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία είναι η πιο αδιάψευστη απόδειξη. Η ελληνική εργατική μας τάξη πρέπει τώρα να ανακτήσει το ηθικό της, να ανασυγκροτηθεί συνδικαλιστικά και αγωνιστικά και να διεκδικήσει όλα όσα έχασε στα μαύρα χρόνια των μνημονίων!

● Με τόλμη, αισιοδοξία, αποφασιστικότητα, με την αναδιοργάνωση των συνδικάτων μας, και κυρίως με φρέσκες, άφθαρτες, τίμιες, αξιόμαχες, επαναστατικές ηγεσίες, μπορούμε και στη χώρα μας και διεθνώς να τρομοκρατήσουμε τους εκμεταλλευτές και τους κάθε είδους πολιτικούς υπηρέτες της κεφαλαιοκρατίας!

Το μέλλον ανήκει στην παγκόσμια εργατική μας τάξη!


socialistikiprooptiki.blogspot.gr                                            socialistikiprooptiki@gmail.com