Δευτέρα 27 Μαΐου 2019

Κοινωνική ασφάλιση Στο στόχαστρο του κεφαλαίου

Στο συνέδριο της ιδιωτικής ασφάλισης, οι καπιταλιστές αποκάλυψαν
τα αρπακτικά τους σχέδια για την κοινωνική ασφάλιση

Το όργανο των καπιταλιστών ΙΟΒΕ (Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Μελετών) έβγαλε μια μελέτη για την κοινωνική ασφάλιση, στην οποία στηρίχτηκε και το πρόσφατο συνέδριο της ΕΑΕΕ (οι καπιταλιστές του ασφαλιστικού τομέα). Αυτά που αναφέρει η έκθεση και που ειπώθηκαν στο συνέδριο δείχνουν τις εγκληματικές διαθέσεις του κεφαλαίου για την ασφάλιση. Πλέον φανατικοί των σχεδίων αυτών αναδείχτηκαν, εκτός από τους κεφαλαιοκράτες της ασφάλισης, ο ΣΕΒ και οι εκπρόσωποι της «μνημονιακής» αντιπολίτευσης.

Ο βασικός πυρήνας του σχεδίου είναι να παραμείνουν δημόσια μόνο τα ταμεία για την κύρια σύνταξη, που θα αποτελεί ένα μικρό μέρος της συνολικής. Για τα επικουρικά ταμεία υπάρχει σχέδιο έμμεσης ιδιωτικοποίησης, μέσω της «κεφαλαιοποίησής» τους. Και παράλληλα προωθείται ο τρίτος τομέας της σύνταξης, καθαρά ιδιωτικός, για όσους μπορούν και αντέχουν. Σχεδιάζουν ακόμα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, πρώτιστα βέβαια στις εργοδοτικές.
Οι καπιταλιστές επανέλαβαν τα γνωστά τους «επιχειρήματα» για τη δυσπραγία των ταμείων, την «αναχρονιστικότητα» του σημερινού συστήματος, τη γήρανση του πληθυσμού κ.λπ. Δεν είπαν όμως, φυσικά, για το ποιος ευθύνεται για τη δυσπραγία των ταμείων ή τη γήρανση του πληθυσμού. Για τη σχεδιασμένη αποβιομηχάνιση, που στέρησε τόσες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Για την εργοδοτική εισφοροδιαφυγή, που φτάνει τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Για την εργασιακή ζούγκλα, με τους χαμηλούς μισθούς, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την ανασφάλιστη εργασία, που μόνο καλό στα ταμεία δεν κάνουν βέβαια. Για την αθρόα εισαγωγή τριτοκοσμικής εργασίας, που είτε είναι ανασφάλιστη είτε ασφαλισμένη με πολύ χαμηλούς όρους. Τέλος, όσον αφορά τη γήρανση του πληθυσμού, για την προσπάθεια συρρίκνωσης, αν όχι αφανισμού, της ελληνικής εργατικής τάξης, και συνολικά του ελληνικού λαού, που τους είναι κοινωνικά και πολιτικά επικίνδυνος.
Απ’ όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι το μέτωπο της κοινωνικής ασφάλισης είναι άρρηκτα δεμένο με την ίδια την ύπαρξή μας. Κόντρα στα ανθρωποκτόνα σχέδια των καπιταλιστών, με οργάνωση και αποφασιστικότητα να παλέψουμε για: κατάργηση των αντι-ασφαλιστικών νόμων, πλήρη και σταθερά εργασιακά δικαιώματα, αξιοπρεπείς μισθούς, δημόσιες επενδύσεις και θέσεις εργασίας για το εγχώριο άνεργο δυναμικό, καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής. Έτσι μπορεί να σωθεί η κοινωνική ασφάλιση αλλά και να ανοίξει ο δρόμος για την ευρύτερη κοινωνική προοπτική του ελληνικού λαού.

Σ. Κρόκος