Δευτέρα 27 Μαΐου 2019

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ


Γαλλία: Συνεχίστηκαν για έναν ακόμη μήνα οι κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων», με τις πανεθνικές «ημέρες δράσης» κάθε Σάββατο καθώς και άλλες πολύμορφες τοπικές κινητοποιήσεις. Συνεχίστηκε και η βάρβαρη καταστολή από μεριάς της κυβέρνησης Μακρόν, με αποκορύφωμα την ημέρα της Πρωτομαγιάς. Σημαντική ήταν η διαδήλωση έξω από το κτήριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο στις 27 Απριλίου, ενώ την ίδια μέρα η διαδήλωση στο Παρίσι συνδιοργανώθηκε με εργατικά συνδικάτα. Ευρισκόμενος σε πολιτικό αδιέξοδο, ο Μακρόν ανακοίνωσε ορισμένα νέα μέτρα, κυρίως μειώσεις φόρων, για τον κατευνασμό της λαϊκής δυσαρέσκειας.


ΗΠΑ: Σε απεργία διαρκείας κατέβηκαν στις 11 Απριλίου οι 31.000 εργαζόμενοι της αλυσίδας καταστημάτων “Stop & Shop” στις πολιτείες Μασαχουσέτη, Ρόουντ Άιλαντ και Κονέκτικατ. Η απεργία έληξε ύστερα από 11 ημέρες, με σημαντικά κέρδη, μισθολογικά και όσον αφορά τη διατήρηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων που η εργοδοσία ήθελε να καταργήσει. Στο μεταξύ, συνεχίζεται το απεργιακό κύμα στην εκπαίδευση, που έχει ξεκινήσει από πέρσι, με νίκη για τους απεργούς σε πολλές πολιτείες. Την τελευταία περίοδο, κινητοποιούνται οι εκπαιδευτικοί στο Σικάγο, στο Σακραμέντο της Καλιφόρνιας, στην πολιτεία Μισισίπι κ.α.

Πολωνία: Σε πανεθνική απεργία διαρκείας κατέβηκαν στις 8 Απριλίου οι 300.000 εκπαιδευτικοί της χώρας, αντιδρώντας στις διαρκείς περικοπές στην παιδεία και το πάγωμα των αμοιβών τους, που ουσιαστικά ισοδυναμεί με μείωση. Διεκδικούν, μεταξύ άλλων, 30% αύξηση στις αποδοχές τους. Η απεργία χαρακτηρίζεται η μεγαλύτερη των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα.

Γερμανία: Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία προχώρησαν οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς στο Βερολίνο την 1η Απριλίου, διεκδικώντας υπογραφή συλλογικής σύμβασης με αυξήσεις καθώς και να σταματήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και των περικοπών στις δημόσιες συγκοινωνίες. Στις 6 Απριλίου έγιναν μαζικές διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις ενάντια στην εκτόξευση των ενοικίων και την επιδείνωση του στεγαστικού προβλήματος στη χώρα.

Ολλανδία: Σε απεργία διαρκείας από τις 8 Απριλίου κατέβηκαν οι εργάτες του μεγάλου διυλιστηρίου της Shell στο Ρότερνταμ, διεκδικώντας αυξήσεις.

Αργεντινή: Στις 30 Απριλίου πραγματοποιήθηκε γενική απεργία ενάντια στα συνεχιζόμενα νεοφιλελεύθερα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης Μάκρι. Η κεντρική διαδήλωση στο Μπουένος Άιρες είχε περισσότερο από 200.000 κόσμο.

Από τη σύνταξη