Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019


3 Δεκεμβρίου: Οι 170 εναπομείναντες εργαζόμενοι της «Χαλυβουργικής» στην Ελευσίνα προέβησαν σε αποκλεισμό της εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου στο ύψος του εργοστασίου διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τριων μηνών και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους. Στις 5 του μήνα έκαναν συγκέντρωση στα γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα, την ώρα της γενικής συνέλευσης των μετόχων.


5 Δεκεμβρίου: Οι γιατροί του Θεραπευτηρίου Λέρου έκαναν τρίωρες στάσεις εργασίας για τρεις ημέρες (5-6-7/12), με αποχή από τα τακτικά ιατρεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ίδρυμα, για τη συνεχιζόμενη έλλειψη σε ειδικευμένο προσωπικό (γιατροί, νοσοκόμοι).

● Οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα Πειραιώς στην Αττική κατέβηκαν σε 4ωρη στάση εργασίας για τις 24 απολύσεις που ανακοίνωσε η εργοδοσία και αφορούν συναδέλφους τους που δεν υπέγραψαν την υποχρεωτική τους μετακίνηση απ’ το τμήμα «κόκκινων δανείων» όπου εργάζονταν. Έγινε συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα. Ακολούθησαν άλλες 4 απολύσεις στη Θεσσαλονίκη.  Στις 6 του μήνα έγινε 24ωρη πανελλαδική απεργία για αυτόν το λόγο από όλους τους τραπεζοϋπάλληλους της χώρας, με συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις. Ο αγώνας συνεχίστηκε με νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 11 του μήνα και μεγάλη συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας. Στις 16 του μήνα έκαναν 4ωρη στάση εργασίας οι εργαζόμενοι στο κτίριο μηχανοργάνωσης της Τράπεζας Πειραιώς και στις 17 του μήνα οι εργαζόμενοι του λεγόμενου dealing room στην Αθήνα. Στις 19 του μήνα έγινε 24ωρη απεργία στην Τράπεζα Πειραιώς και 3ωρη στάση εργασίας στις υπόλοιπες τράπεζες, με συγκέντρωση στα γραφεία της Τράπεζας Πειραιώς και πορεία στο υπουργείο Εργασίας, όπου έγινε και τριμερής συνάντηση υπουργείου-εργοδοσίας-ομοσπονδίας εργαζομένων για τις απολύσεις.

● Οι εργαζόμενοι στην εμφιάλωση ποτών στη Θεσσαλονίκη, σε συμπαράσταση στους απολυμένους συναδέλφους τους του εργοστασίου της Coca-Cola, κατέβηκαν σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στα δικαστήρια της πόλης, όπου εκδικαζόταν η προσφυγή των τελευταίων εις βάρος της εταιρείας.

● Οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έκαναν δίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας για το δικαίωμα των αναπληρωτριών συναδελφισσών τους στις άδειες μητρότητας.

● Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αττικής έκαναν τετράωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο Ζάππειο στην Αθήνα την ώρα της φιέστας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για την υγεία. Η συγκέντρωσή τους δέχθηκε επίθεση από τα ΜΑΤ.

12 Δεκεμβρίου: Οι εργολαβικοί εργαζόμενοι των Ελληνικών Πετρελαίων στον Ασπρόπυργο Αττικής έκαναν 24ωρη απεργία για την υπογραφή μόνιμης σύμβασης εργασίας. Οι αντίστοιχοι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια Θεσσαλονίκης έκαναν 4ωρη στάση εργασίας. Στις 17 του μήνα έκαναν 24ωρη απεργία με το ίδιο αίτημα όλοι οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στον χώρο της ενέργειας (ΕΛ.ΠΕ., φυσικό αέριο ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ κ.λπ.).

17 Δεκεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στο ΜΕΤΡΟ Αττικής έκαναν 4ωρη στάση εργασίας στην πρωινή βάρδια ενάντια στις υποχρεωτικές μετακινήσεις συναδέλφων τους.

18 Δεκεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στα προνοιακά ιδρύματα της χώρας έκαναν 24ωρη απεργία ενάντια στις απολύσεις συναδέλφων τους.

● Οι οικοδόμοι του εργοταξίου της ΕΡΓΟΣΕ στην Πάτρα (εταιρεία ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ) έκαναν 48ωρη απεργία για τα δεδουλευμένα τους.

● Οι εργαζόμενοι αρχαιολόγοι του υπουργείου Πολιτισμού έκαναν 3ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο στην Αθήνα, ενάντια στην απόσπαση των αρχαίων μνημείων από τον χώρο του υπό κατασκευή σταθμού του ΜΕΤΡΟ στη Θεσσαλονίκη.

● Οι 31 εργαζόμενες καθαρίστριες του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας στη Λάρισα ξεκίνησαν επαναλαμβανόμενες απεργίες ενάντια στις επικείμενες απολύσεις τους στο τέλος του μήνα και την ανάθεση της δουλειάς σε εργολαβία. Οι εργαζόμενες καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων στην Κεφαλονιά ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας για τα δεδουλευμένα τους.

21 Δεκεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ ξεκίνησαν απεργία διαρκείας, μέχρι τις 13/1/2020, για την υπογραφή ενιαίας συλλογικής σύμβασης εργασίας και τον τερματισμό του καθεστώτος των ενοικιαζόμενων εργαζομένων. Έγιναν απεργιακές συγκεντρώσεις: στις 21 του μήνα στο κτίριο του ΟΤΕ στο Μαρούσι, στις 27/12 στις εγκαταστάσεις στην Παιανία, στις 30/12 στο υπουργείο Εργασίας και στις 31/12 πάλι στο Μαρούσι.

23 Δεκεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στα πτηνοτροφεία της επιχείρησης «ΖΟΥΡΑΣ» στο Κορωπί Αττικής και τα Οινόφυτα Βοιωτίας έκαναν 4ωρη στάση εργασίας για τις συνθήκες εργασίας σε αυτά, διαμαρτυρόμενοι για τον θάνατο τεσσάρων μεταναστών συναδέλφων τους, που πέθαναν από αναθυμιάσεις του καυστήρα στο εργοστάσιο στα Οινόφυτα, μέσα στο οποίο διέμεναν.

Σ. Κρόκος