Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

Τα αδίστακτα αστικά σχέδια στην ενέργεια


Η εξάρτηση από το εισαγόμενο φυσικό αέριο δεν είναι και τόσο 
«πράσινη» λύση, ενώ είναι άμεση απειλή για την 
τσέπη μας και την οικονομία
Ο υπουργός Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε την άμεση «απολιγνιτοποίηση» στην παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος. Μέχρι το 2024 όλες οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ θα πρέπει να έχουν κλείσει. Θα λειτουργεί μόνο αυτή που φτιάχνεται τώρα, με κόστος 1,5 δις ευρώ, η Πτολεμαΐδα V, και αυτή ως το 2028. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη θα πρέπει να πέσει απ’ το 37% στο 8%, μέχρι να εκμηδενιστεί πλήρως.

Η πρεμούρα αυτή ενάντια στον λιγνίτη συνδέεται άμεσα με την εκστρατεία του διεθνούς κεφαλαίου που θέλει να εκμεταλλευτεί την υπαρκτή απειλή για το περιβάλλον για τους δικούς του λόγους. Πίσω απ’ την όψιμη αυτή «οικολογική» ευαισθησία βρίσκεται η τάση του κεφαλαίου να βρει νέο πεδίο υπερκερδών με τις «πράσινες» μορφές ενέργειας, την ηλεκτροκίνηση κ.λπ. Η «πράσινη» οικονομία όμως που προωθούν ούτε τόσο αθώα για το περιβάλλον είναι (με τις ανεμογεννήτριες καταστρέφουν βουνά), ενώ έχει μόνο κριτήριο το κέρδος. Η ενέργεια μπορεί να γίνει απρόσιτο αγαθό για τη μεγάλη μάζα του πληθυσμού, γυρίζοντας τον πολιτισμό πολλά χρόνια πίσω, ενώ η χώρα και η οικονομία της θα καταστούν δέσμιες της εισαγωγής φυσικού αερίου, με ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες.
Από αυτά τα επικίνδυνα αντικοινωνικά σχέδια δεν θα μπορούσε να λείπει η αδίστακτη εγχώρια αστική τάξη. Ήδη μέσω των ΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταϊκά κ.λπ.) λεηλατεί το δημόσιο σύστημα ηλεκτρισμού. Με την «απολιγνιτοποίηση» θα μείνουν άνεργοι 4.500 εργαζόμενοι της ΔΕΗ και δεκάδες χιλιάδες άλλοι που δουλεύουν σε συναφείς εργασίες και υλικά, ιδίως σε Δυτική Μακεδονία και Αρκαδία (Μεγαλόπολη), περιοχές που απειλούνται με ερήμωση.
Είμαστε υπέρ των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας, αρκεί να βασίζονται σε ένα κεντρικό σχέδιο, να είναι υπό κοινωνικό έλεγχο, να έχουν σαν κατεύθυνση τις κοινωνικές ανάγκες και να εξασφαλίζουν χαμηλή τιμή για τη λαϊκή κατανάλωση και την παραγωγή. Οι παλαιότερες μορφές ενέργειας μπορούν να γίνουν πιο καθαρές με την ανάλογη τεχνολογική επέμβαση, αλλά οι καπιταλιστές εμποδίζουν συστηματικά τη ΔΕΗ να προχωρήσει σε τέτοια έργα για να εξυπηρετήσουν τα σχέδιά τους. Γι’ αυτό ξεσκεπάζουμε την υποκριτική εκστρατεία του κεφαλαίου και τους αντιδραστικούς σκοπούς της και παλεύουμε για ένα δημόσιο σύστημα ενέργειας που θα εξυπηρετεί πρώτα και κύρια τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Σ. Κρόκος